Slovenija
20 ogledov

V Trbovljah ogovarjal otroka in ga vabil v avto

otrok nasilje Shutterstock
V zadnjem času je policija dobila nekaj prijav dogodkov, da naj bi neznanci otroke vabili v svoja vozila. Na policiji pravijo, da preiskave niso potrdile, da bi se to res zgodilo.

Policija je včeraj prejela prijavo, da naj bi neznani moški v Trbovljah ogovarjal otroka in ga vabil v avto. Kot so povedali na Policijski upravi Ljubljana, naj po zbranih obvestilih ne bi šlo za kaznivo dejanje. Sicer okoliščine dogodka še preiskujejo.

Od konca prejšnjega meseca so novomeški policisti prejeli dve prijavi, ko naj bi v bližini šol neznanci v vozila vabili otroke. V obeh primerih so policisti takoj po obvestilu izvedli vse potrebne ukrepe za izsleditev morebitnih osumljencev. V nobenem primeru ni bilo ugotovljeno, da bi bili otroci kakorkoli ogroženi ali da bi neznanci s pretvezami vabili otroke v vozila.

Sodelujte s policisti

Policija ob prijavi izvede podrobno preiskavo, s katero želi ugotoviti, ali gre za kaznivo dejanje in za katerega. Policisti med preiskavo pridobivajo potrebne in pomembne informacije tudi od ljudi, ki bi lahko podali konkretne opise dejanj ali osumljenih.

Za uspešno preiskavo dejanja so pomembni tudi tisti, ki so se zadrževali na kraju dejanja in mu bili priča ali celo pomagali otroku. Ob tem jih policija poziva, naj se ne poslužujejo anonimnega prijavljanja ali anonimnega podajanja pomembnih informacij. Od izsledkov policijske preiskave je odvisno, kakšen bo ukrep policije.

Ozaveščajo z lutkovno predstavo

Policija izvaja številne dejavnosti za ozaveščanje otrok in javnosti v obliki preventivnih programov in projektov. Tako policija v sodelovanju z lutkovnim gledališčem Jožeta Zajca že dolga leta izvaja preventivni projekt, lutkovno predstavo 113, z namenom opozarjanja otrok na nevarnosti in na pravilno ravnanje.

Pogovarjajte se z otroki

Poleg tega policija svetuje, naj se starši pogovarjajo z otroki ter jih naučijo pravilnega ravnanja – naj se torej z neznanci ne pogovarjajo, od njih ne jemljejo stvari in naj z njimi ne odidejo. Če otroci srečajo  neznanca, naj se odmaknejo in pokličejo starše ali prosijo za pomoč drugega odraslega v vzgojno-izobraževalni ustanovi, zdravstvenem domu ali na drugih varnih točkah. O dogodku je nato treba čim prej obvestiti policijo.

Komentarjev 1
  • Avatar Maro Slana
    Maro Slana 12:51 13.november 2013.

    Kot so povedali na Policijski upravi Ljubljana, naj po zbranih obvestilih ne bi šlo za kaznivo dejanje. Sicer okoliščine dogodka še preiskujejo.To pa je izjava tedna....oni so organizirani in nikoli ni samo eden avto...sodelujejo organizirano v tropih...in so ...prikaži več zelo pazljivi...pazite se jih...to so UKRAJINCI,ROMUNI,ITALIJANI....teh CIGOTOV je prepolno po nasih cestah...pazite na svoje otroke........