Slovenija
6931 ogledov

V trgovini kmalu ne boste več dobili računa, če zanj ne boste prosili

blagajna račun trgovina Profimedias Fotografija je simbolična.
Nov predlog zakona o davku na dodano vrednost.

Vlada je včeraj sprejela nov predlog zakona o davku na dodano vrednost, ki predvideva ukinitev obveznega izdajanja računa kupcem. Kot je pojasnil minister za finance Andrej Šircelj, lahko kupec še vedno zahteva in tudi dobi račun, kar je pomembno predvsem v primerih, ko kupi izdelek z garancijskim rokom. Po njegovih besedah bo s takšno ureditvijo poslovanje potekalo enostavnejše, prihranili bomo tudi nekaj lesa, kljub temu pa naj zaradi takšne odločitve ne bi prišlo do neregistriranja prometa, saj je izdaja računa še vedno obvezna, le da se ga evidentira v blagajni in ne več nujno izroči kupcu.

Spremembe tudi za kmete, ne bo jim več treba vstopiti v sistem DDV 

Predlog zakona o davku na dodano vrednost poleg tega v slovenski pravni red prenaša določbe evropskih direktiv. Uresničuje se načelo obdavčitve v državi članici potrošnje pri obdavčitvi vseh dobav blaga in nekaterih storitev osebam, ki niso davčni zavezanci ter preprečuje neplačevanje DDV pri e-trgovanju z unijskim blagom. Davčnim zavezancem ne bo več treba predložiti seznama prejetih in izdanih računov ob prvem obračunu davka na dodano vrednost. 

Šircelj je pojasnil, da se ukinja tudi prag za obvezen vstop kmetov v sistem DDV. Odslej nobenemu kmetu bo v ta sistem ne bo treba več vstopiti, razen če si bodo to želeli sami. 

Davčne spodbude za deficitarne poklice, starejše od 55 in mlajše od 29 let

Kot smo že poročali, je vlada sicer na včerajšnji seji potrdila predlog sprememb treh davčnih zakonov, katerih glavni namen je razbremenitev dela, s tem pa pomoč gospodarstvu in prebivalcem pri okrevanju po pandemiji covida-19. Med drugim naj bi se splošna olajšava pri dohodnini postopno do leta 2025 zvišala s 3500 na 7500 evrov. 

Pomembna sprememba so tudi davčne spodbude za zaposlovanje najmlajših in najstarejših delavcev. Zavezanec, ki na novo zaposli osebo, mlajšo od 29 let, ali osebo, starejšo od 55 let, ali zaposli osebo z deficitarnim poklicem, lahko uveljavlja znižanje davčne osnove v višini 45 % plače te osebe, vendar največ v višini davčne osnove. To velja za prvi dve leti zaposlitve. 

Še večja olajšava se predvideva za delodajalca, ki zaposli osebo, mlajšo od 25 let. Zavezanec lahko v tem primeru uveljavlja znižanje davčne osnove po tem členu v višini 55 % plače. 

Znižuje se tudi obdavčitev najemnin, in sicer na 15 odstotkov. S tem želi vlada spodbuditi najemodajalce v oddajanje nepremičnin.

Vsi trije zakoni naj bi bili sprejeti še pred poletjem, zakon o davku na dodano vrednost naj bi stopil v veljavo s 1. 7., zakon o davku od dohodkov pravnih oseb in zakon o dohodnini pa naj bi stopila v veljavo s 1. 1. 2022. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • eminenca 22:38 06.maj 2021.

    "uporabi razum, vzemi račun" al kaj so nam že tumbal, pa grozil z inšpekcijo pred štacuno ... aha zdej pa to ni več ... do naslednje cmerarjeve vlade, mogoče

  • will 21:43 06.maj 2021.

    V Holandiji je tako že več kot 10 let, blagajničarka vedno vpraša, če želiš račun ti ga izda, drugače ne.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:49 06.maj 2021.

    S čim se ukvarja naša vlada, boh pumagi, kot da ne bi imeli največje zdravstvene , gospodarske, šolske,.. krize. Oni res razpravljajo o tem, če bomo še dobivali pri blagajni papirnati račun. V Sloveniji je nekaj tega zelo hudo narobe.