Slovenija
24 ogledov

V TVM spet ostali praznih rok

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Stavkajoči delavci Tovarne vozil Maribor tudi danes ostali brez odgovorov o usodi podjetja. "Dovolj imamo! Če hočejo revolucijo, jo bomo pa pripravili," je ogorčen sindikalist Medik.
Dovolj imamo! Če hočejo revolucijo, jo bomo pa pripravili, če bo treba. Delavci so brez denarja, težko preživljajo družine, a kljub temu so disciplinirani in v podjetje pridejo vsak dan. Kako dolgo bo to še trajalo, ne vem.
Branko Medik, SKEI

Tudi danes delavci Tovarne vozil Maribor (TVM) niso dobili obljubljenih odgovorov o nadaljnji usodi podjetja, čeprav so jim jih predstavniki lastnika skupine Viator & Vektor obljubili že za ponedeljek. Delavci so ostali tudi brez zagotovil vodstva TVM, da bodo prejeli izplačilo preostanka novembrske plače.  

"Stojijo naročila, iz zraka pa ne pride nič"
"Zadeva je zelo klavrna in mislim, da bi morali javno pozvati te gospode, posebej gospoda Pavčka, naj povedo, kaj se sploh gredo. Naj že povedo, kaj nameravajo storiti s tem podjetjem, saj zdaj čas dejansko dela proti njim," je bil za zurnal24.si oster sekretar štajerskega sindikata SKEI Branko Medik.

"Naročniki čakajo na avtobuse, avtobusov pa v tovarni ne morejo izdelati, ker ni materiala. Zdaj pa naj mi nekdo pove, kot je na shodu dejal tudi Pavček, kako si ta firma zasluži za plače, če pa nima s čim služiti. Iz zraka pa ne pride nič. In za takšno norčevanje je kriva tudi država, ki dopušča takšno ravnanje," je še dejal Medik.

Pripravljeni na revolucijo
"Dovolj imamo! Če hočejo revolucijo, jo bomo pa pripravili, če bo treba. Delavci so brez denarja, težko preživljajo družine, a kljub temu so disciplinirani in v podjetje pridejo vsak dan. Kako dolgo bo to še trajalo, ne vem," je še poudaril Medik in dodal, da bo TVM jutri obiskal prvi mož Viator & Vektorja Zdenko Pavček, v četrtek pa se sestanejo še z vodstvom Kada. Potem bodo videli, kako naprej.

Prazne obljube
Uprava je delavcem ob začetku stavke 4. januarja obljubila, da bo preostanek novembrske plače in preostanek regresa za letni dopust za leto 2010 izplačala do 11. januarja, kar pa se ni zgodilo niti danes, ko naj bi jim to neformalno zagotovil direktor podjetja Janez Lipuš. Medtem je dolg podjetja še narasel, saj je 18. v mesecu v tem podjetju plačilni dan, zato bodo delavci k stavkovnim zahtevam priključili še zahtevo za izplačilo decembrskih plač.

Med stavkovnimi zahtevami so poleg novembrske plače in dela regresa, ki znaša okoli 300 evrov, še izplačilo jubilejnih nagrad, šolnin, odpravnin že odpuščenim delavcem, odpravnin bodočim upokojencem ter plačilo zdravstvenih in pokojninskih prispevkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.