Slovenija
45 ogledov

V UKC zaradi sistemskih napak umrl dojenček?

Ljubljanska urgenca Boštjan Tacol
Po neuradnih podatkih, ki so jih dobili novinarji Financ, je v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana lansko leto zaradi neustreznih operativnih metod po kirurškem zdravljenju prirojene srčne napake umrl dojenček. V bolnišnici očitke zavračajo in pravijo, da je imel otrok tako hudo srčno napako, da bi brez operacije umrl.

Nadzor v UKC Ljubljana naj bi odkril številne sistemske pomanjkljivosti in neustrezno odločitev o načinu zdravljenja otroka. Vodstvo UKC Ljubljana je dobilo 16 priporočil.

Kje se je zalomilo?

V UKC so julija lani obravnavali dva novorojenčka s sindromom hipoplastičnega levega srca (SHLS). Enega otroka so poslali v Izrael, kjer so ga operirali po standardni metodi, in zdaj dobro napreduje. Drugega so operirali v UKC, a je ta umrl, pišejo Finance. Trije zdravniki, vključno z Izraelcem Davidom Mishalyjem, so se tu namesto za standardno operacijo (po Norwoodu) odločili za drugo metodo, ki je niso izvedli še nikoli dotlej in po literaturi tudi še ni alternativna. Nato je to operacijo brez navzočnosti Mishalyja v UKC opravil domači kirurg Robert Blumauer. Komisija sicer ni ugotovila nestrokovnosti posameznikov.

Napake vgrajene v sistem

Kot pišejo Finance, iz poročila komisije o izrednem strokovnem nadzoru smrti otroka izhaja, da so pomanjkljivosti in latentne napake vgrajene v sistem in da brez sistemskih ukrepov ne bo mogoče izboljšati varnosti otrok s prirojenimi srčnimi napakami v UKC. Komisija predlaga pregled primerov vseh doslej obravnavanih otrok v tem programu. Če bi pri tem prikazovali samo dobre strani programa, bi bila potrebna tudi zunanja presoja, meni komisija, ki opozarja, da je v konkretnem primeru prišlo do prilagajanja zdravstvene obravnave otroka sistemu namesto prilagajanja sistema bolniku. Če priporočeni ukrepi ne bodo izvedeni, je pričakovati posledice tako za bolnike kot za zdravnike in ustanovo.

Težave se v kliničnem centru vlečejo že nekaj časa. Na to je opozorila tudi notranja revizija, vendar kljub opozorilom revizije nekaterih zdravnikov in staršev niso sprejeli učinkovitih ukrepov, še pišejo Finance.

V UKC vse očitke zavračajo

V UKC vse očitke zavračajo. Kot je pojasnil Borut Geršak, predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja, je bil otrok operiran, šel domov, nekaj mesecev kasneje pa je umrl pri rutinskem slikanju. Kot pravi Geršak, je imel eno izmed najtežjih prirojenih srčnih napak, pri kateri je smrtnost od 40 do 80 odstotna. "Nekateri starši se za tako operacijo sploh ne odločijo. Če ga ne bi operirali, bi gotovo umrl", zagotavlja in dodaja, da otroka ni bilo mogoče prepeljati v drugo bolnišnico.

Glede diskusije, ali so uporabili pravo metodo zdravljenja, pa je poudaril, da te razprave sodijo v strokovne kroge in ne v medije.

Na vprašanje, zakaj otroka ni operiral priznani izraelski kirurg David Mishaly, pa je Geršak dejal, da so ocenili, da je mlajši domači kirurg dovolj usposobljen za to operacijo.

"UKC spada med odlične bolnišnice"

Strokovni direktor kirurške klinike Alojz Pleskovič je zagotavil, da imajo v UKC na področju srčne kirurgije odlične rezultate in se uvrščajo med odlične bolnišnice. Po njegovih besedah imajo odlično opremljeno pediatrično kliniko. Za to področje privabljajo tudi strokovnjake iz tujine. "Čez Mishalyja ni bilo nikoli pritožb niti postopkov, ki jih je potrebno sprožiti zoper tiste, ki storijo strokovno napako. Mishaly je odličen kirurg, prejšnji teden je operiral težko srčno napako pri otroku," je pojasnil Pleskovič.

Še naprej bodo vztrajajali, da program otroške srčne kirurgije ostane v Ljubljani, ker je po njihovem mnenju prehuda travma, da tako težko bolne otroke prevažajo v tujino. "UKC dela z Mishalyjem odlične rezultate," pravi Geršak.

Internega strokovnega nadzora še niso proučili

O rezultatih internega strokovnega nadzora sodelujoči na današnji novinarski konferenci v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana niso govorili, saj da ugotovitev še niso podrobno preučili.

Na UKC Ljubljana pojasnjujejo, da morajo predstojniki enot, kjer se odvija program otroške srčne kirurgije, v roku tedna dni obravnavati poročilo o strokovnem nadzoru in ga v dveh tednih medsebojno uskladiti ter predstaviti zaključke in rešitve strokovni direktorici Brigiti Drnovšek Olup. Po tem času bo poročilo pripravljeno za javnost, če bodo starši to dovolili, so navedli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.