Slovenija
25 ogledov

V UKCL 70 zdravnikov s pogoji za pokoj

Specializanti na ortopediji opozarjajo, da se, medtem ko pišejo članke za profes Žurnal24 main
Kljub zahtevam zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), da se v javni upravi, razen izjemoma, upokojijo vsi tisti, ki že izpolnjujejo pogoje za to, so v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani sklenili 180 dogovorov o podaljšanju delovnega razmerja, v Mariboru pa 8.

Na to je v enem od intervjujev opozoril tudi predstavnik Iniciative zdravnikov ortoped  Danijel Bešič Loredan in dejal, da bi lahko vlada takoj sprejela uredbo, da upokoji oziroma „odstrani“ iz javnega sistema vseh 400 ali 500 zdravnikov, ki že izpolnjujejo pogoje za upokojitev,  ter jih zamenjala z mladimi zdravniki. 

Zakon dovoljuje dogovore z javnimi uslužbenci, ki že izpolnjujejo upokojitvene pogoje, ko v določeni službi posameznika potrebujejo za zagotavljanje nemotenega delovnega procesa, sicer mu morajo prekiniti pogodbo o delovnem razmerju. Zagovorniki določila pravijo, da ne gre za prisilno upokojevanje, saj se le prekine pogodba o zaposlitvi v javni upravi, posameznik pa se lahko zaposli v zasebnem sektorju.

V UKCL bi jih šest odstotkov že lahko šlo v pokoj

V ljubljanskem kliničnem centru je že ob začetku veljavnosti ZUJF pogoje za upokojitev izpolnjevalo 131 zdravstvenih delavcev, od tega 54 zdravnikov in zobozdravnikov ter 40 zaposlenih v zdravstveni negi. V zadnjem letu se je nato upokojilo 231 zaposlenih – konkretno 93 zaradi zahtev ZUJF.

Med 180, s katerimi so v kliničnem centru sklenili dogovor o nadaljevanju dela, je sedemdeset zdravnikov in šestdeset zaposlenih v zdravstveni negi. Večini, 127, so pogodbo podaljšali za dobo do enega leta, hkrati pa predvidevajo, da se bo letos upokojilo 95 zaposlenih. Letos so že zaposlili 96 zdravnikov, največ (59) pripravnikov, skupaj pa v UKCL dela 1.145 zdravnikov in zobozdravnikov.

V Mariboru le štirje 

V mariborskem kliničnem centru pa se je od uveljavitve ZUJF upokojilo 44 zdravnikov, od osmih dogovorov za nadaljevanje pa so v veljavi še štirje; trije se bodo iztekli že letos. V Ljubljani niso razkrili, koliko zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja, ki še ne bodo šli v pokoj, saj jih še potrebujejo, že ima naslednika. V Mariboru pa so že poskrbeli za vse štiri zamenjave, na splošno pa so letos zaposlili 20 novih zdravnikov na različnih nivojih.


Na zavodu 197 doktorjev medicine 

V Iniciativi ugotavljajo še, da je v sistem specializacij trenutno vključenih približno 1.300 zdravnikov, a zaposlitev za vse še ni zagotovljena. Hkrati je trenutno v Sloveniji 330 zdravnikov z opravljenim strokovnim izpitom, za posamezne specializacije pa je bilo razpisanih 208 mest, kar po njihovih trditvah pomeni, da bo vsaj 120 zdravnikov ostalo brez možnosti za zaposlitev.

Na Zavodu za zaposlovanje so imeli julija v bazi iskalcev zaposlitve 197 doktorjev medicine, 157 diplomiranih medicinskih sester ter kar 1.215 srednjih medicinskih sester. Še 17 je bilo doktorjev dentalne medicine in 62 farmacevtov z univerzitetno izobrazbo. Od tega se je 86 zdravnikov vpisalo v bazo iskalcev zaposlitve na območju Ljubljane, 34 pa Maribora.

Komentarjev 2
  • šajana 12:27 11.avgust 2013.

    pa naj gre v penzijo, če ma vse pogoje...po drugi strani pa toliko mladih zdravnikov na zavodu......marš pa slovenska zakonodaja.....polagam vam na srce mladi slovenski zdravnki-ČE MATE MOŽNOST ČIMPREJ V TUJINO in tam pokažite svoje znanje, če vas naša država ne ve ceniti

  • mph 12:06 11.avgust 2013.

    Na bruhanje mi gre pri takšnih izkrivljanjih: "Zagovorniki določila pravijo, da ne gre za prisilno upokojevanje, saj se le prekine pogodba o zaposlitvi v javni upravi, posameznik pa se lahko zaposli v zasebnem sektorju.". Ne mislim zdaj zdravnikov, ki jim ...prikaži več verjetno res ne bi smel biti tak problem dobiti delo, ampak o vseh ostalih, kje pa naj se zaposli nekdo pri recimo 65 letih.