Slovenija
4351 ogledov

V Velenju razobesili nacistične plakate

Nacistični plakati Facebook
Policija je sprožila preiskavo zaradi suma sovražnega govora.

V Velenju so neznanci po poročanju časnika Delo nalepili nacistične plakate s kljukastim križem. "Za družino, za državo, za raso," je na plakatih zapisano v gotici v slovenskem jeziku.

Plakate so inšpektorji in redarji Medobčinske inšpekcije, redarstva in varstva okolja po poročanju časnika že odstranili, zadevo pa so zaradi kršenja 297. člena kazenskega zakonika zaradi sovražnega govora oz. javnega spodbujanja k nestrpnosti prijavili tudi policiji. 

Plakati v velikosti A3 so se po navedbah Dela v soboto zjutraj pojavili nalepljeni na glavno postajo avtobusne postaje, nasproti OŠ Mihe Pintarja Toleda, na Cankarjevi cesti, na stavbi Ljudske univerze Velenje, na avtobusni postaji nasproti pošt, na velenjski Promenadi ter na panoju pri podhodu na Kidričevi cesti. 

Na Policijski upravi Celje so za 24ur.com potrdili, da so prejeli prijavo glede vsaj šestih plakatov, ki so bili izobešeni na avtobusni postaji in na mostu. Kdo je plakate obesil, še ni znano, je pa na njih naveden spletni naslov družbenega omrežja ozroma aplikacije za komuniciranje Discord.

Policija bo po besedah Milene Tribulin s PU Celje sprožila preiskavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja spodbujanja sovražnega govora.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • dragec 14:12 25.junij 2018.

    SSDSS bagra (JJ jungerji)

  • Avatar MS
    MS 09:45 25.junij 2018.

    Kazenski zakonik (KZ-1-NPB4) 297. člen (1) Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi ...prikaži veči osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.

  • Avatar Leon
    Leon 09:39 25.junij 2018.

    Ali bo policija tudi primere hujskanja obravnavala kot proti državne elemente ? http://nova24tv.si/slovenija/politika/video-dzihadisti-islamske-drzave-so-amaterji-v-primerjavi-s-komunisti-iz-leta-1945/