Slovenija
140 ogledov

V vodovodu vojašnice legionela, vojakom prepoved tuširanja

vojska Saša Despot
"Zelo sem jezna. Partner je zaposlen v Slovenski vojski v vojašnici Celje, kjer imajo v vodovodu legionelo. Ne morem mimo tega, da javnost o tem ni obveščena," nas je obvestila bralka. Na obrambnem ministrstvu so potrdili, da so v vodovodu celjske vojašnice odkrili nevarno bakterijo.

"Na armaturah v straniščih in kopalnicah ni opozoril, da je lahko bakterija zelo nevarna. Če vojaki ne berejo oglasne deske, na kateri je opozorilo, sploh ne vedo, da je v vodovodu legionela. Vsi ventili so normalno odprti, armature pa brez opozorila. Zaposleni si še vode ne morejo natočiti oziroma umiti rok," je zapisala partnerka enega od vojakov iz celjske vojašnice.

vojska | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na obrambnem ministrstvu so potrdili, da so v celjski vojašnici Franca Rozmana Staneta 10. avgusta letos odvzeli vzorce vode, ki zaradi bakterije niso bili skladni s smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Zagotavljajo, da so ukrepali takoj po prejetju obvestila. Na vse tuše v nastanitvenem objektu so obesili obvestilo, da je tuširanje prepovedano.

"Vsem poveljujočim je bilo poslano sporočilo, da je tuširanje v nastanitvenem objektu vojašnice prepovedano. Ravno tako jim je bilo tudi posredovano sporočilo o vplivih uporabe oporečne vode na zdravje pripadnikov," so nam sporočili z ministrstva za obrambo (Mors).

Vodo lahko pijejo, legionela nevarna le pri tuširanju"

Na vprašanje, zakaj na armaturah ni ustreznih filtrov oziroma opozoril, odgovarjajo, da filtri na armaturah niso potrebni saj do preklica velja prepoved tuširanja.

Voda | Avtor: Shutterstock Shutterstock
"Legionela ni nevarna pri pitju vode ter umivanju rok. Vse tuširnice so označene z opozorilom. Izdali smo tudi pojasnilo, da je voda pitna, zaradi tega ob teh armaturah nismo obesili dodatnih obvestil," pojasnjujejo na Morsu.

Pitje vode ni problematično, legionela naj bi bila nevarna le pri vdihovanju aerosola, torej pri tuširanju, nam je povedal Aleksander Tomazini predstavnik vojaškega sindikata v celjski vojašnici.

Kako lahko torej vojaki poskrbijo za higieno? "Tuširajo se v drugih delih vojašnice, legionelo so namreč odkrili le v enem delu stavbe," pojasnjuje Tomazini in dodaja: "Vojaki so nejevoljni, ker informacija o legioneli ni prišla do vseh. Na tuših je viselo le obvestilo, nihče pa jim ni povedal kaj je težava. To je povzročilo slabo voljo. Človek se pač ob takšni novici ustraši."

Mors: Izvedli smo dezinfekcijo s toplotnim šokom 

Na Morsu zagotavljajo, da so pristojni na vodovodnem omrežju vojašnice izvedli dezinfekcijo s toplotnim šokom (24-urno segrevanje vode v grelcu na temperaturo od 70 do 80 °C ter 30-minutno izpiranje vseh pip in tušev z vodo, ki ima temperaturo 65°C).

"Po opravljenih ukrepih smo o tem pisno obvestili veterinarsko enoto vojske. Ukrep prepovedi tuširanja ostaja nespremenjen. Vsak dan zapiramo vse pipe in tuše v nastanitvenem objektu. Trenutno čakamo ponovno vzorčenje vode," še pravijo na Morsu.

Če bodo po ponovnem vzorčenju vode bodo ugotovili, da je nevarnost legionele odpravljena oziroma zmanjšana, bodo postopek ponovili. V nasprotnem primeru pa je na vrsti klorni šok, ki bo, zagotavljajo, težavo rešil.

"Ponovno kontrolno vzorčenje je predvideno v začetku septembra, rezultati preiskav pa bodo znani v sredini septembra. Ukrepi prepovedi tuširanja bodo odpravljeni, ko bodo vzorci vode v vojašnici ustrezni in bo voda neoporečna," so nam še sporočili z Morsa.

Vojaki | Avtor: Saša Despot Saša Despot

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • Vesna Dolšak 00:23 27.avgust 2016.

    Sprehajalec, resnica. Večina ljudi pretirava s tem tuširanjem, deodoranti, mehčalci in praški. To niti ni zdravo uporabljat v takih količinah. O dajanju WC papirja na WC školjko pa sem nekje brala, da je to še bolj škodljivo, kot če ga ...prikaži več ne daš. :) Kar se tiče tuširanja vojakov pa: če se v službi ne more stuširat, se bo pa doma, a ne. Saj ni ometal dimnikov, da bi bil črn in bi se moral tuširat. Kdo se pa še lahko tušira v službi?

  • misterij1234 18:25 26.avgust 2016.

    Povsod tam ,kjer je ustanova za ljudstvo npr. bolnice,šole,vrtci,sedaj še vojaške ustanove so izvedbe inszalacij plod korupcije,prevar itd.Zakaj se tak primer ne zgodi v zgradbah državnih organov npr.parlamenta,razni drugih objektov npr.Brdo se to ne zgodi.

  • maresem 15:56 26.avgust 2016.

    Smrdis ti gnoj čefurski odkar te je mama povrgla na svet in verjetno je preklela ta dan, ko je videla kako govno od cloveka je zrodila - izrodek.