Slovenija
18 ogledov

V Voglajno zdrsnil moški

Krka poplavlja
1/15
Žurnal24 main
Vse do nedelje dopoldan se bo predvsem v vzhodni Sloveniji zaradi obilnih padavin kopičila voda. Velikemu delu Slovenije grozijo poplave, Krka zelo verjetno že ponoči krepko prek bregov. Gasilci že v akciji.

Pretoki rek v večjem delu države naraščajo. Opozorilne pretoke so presegle reke: Ljubljanica, Krka, Dravinja, Mestinjščica, Medija in Savinja ter poplavljajo na območju pogostih poplav. Poplavljajo tudi nekateri manjši vodotoki v Posavju in na celjskem območju.

Ponoči bodo reke v osrednji, južni, vzhodni in severovzhodni Sloveniji še naraščale. Možna so razlivanja predvsem manjših rek in vodotokov na področju Posotelja, Posavja, na širšem celjskem območju, na območju Haloz in tudi območjih Koroške, Pohorja, Kozjanskega ter Slovenskih goric. Poplavijo lahko tudi manjši vodotoki na območju Dolenjske. Poplavne površine bodo bolj obsežne ob spodnjem toku Krke. Ljubljanica bo poplavljala na območju pogostih poplav. V jutranjih urah bo močneje povečan pretok Save v spodnjem toku, ki pa predvidoma ne bo presegel opozorilnega pretoka.

Umirjanje večine manjših rek pričakujemo v nedeljo čez dan. Krka in Ljubljanica bosta največji pretok predvidoma dosegli v nedeljo dopoldne in ohranjali poplavne površine.

V naslednjih dneh se bodo ohranjale poplavljene površine notranjskega in dolenjskega krasa.

Kot so danes v opozorilu še sporočili na Arsu, bo do nedelje opoldne predvsem v vzhodni polovici države predvidoma padlo še od 40 do okoli 80 litrov dežja na kvadratni meter. V sredogorju in visokogorju pa bo zapadla večja količina snega.

Gasilci že na delu

V Šentjerneju je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta v Gorenji Brezovici. Voda ogroža tudi več objektov v naselju Čadraže, ki prav tako leži v občini Šentjernej.

Voda je zalila kletne prostore hiše tudi v Dolenji vasi pri Artičah, v naselju Veliko Mraševo pa potok grozi, da bo zalil stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci, ki so območje zavarovali s protipoplavnimi vrečami. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je voda zalila tudi kletne prostore stanovanjske hiše v ulici Pod Trško goro v Novem mestu.

V Bukovju pri Slivnici v občini Šentjur se je sprožil zemeljski plaz, velik približno 200 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Slivnica so pokrili razmočen teren s folijo in naredili odtočne kanale. V Zagorju ob Savi je zemeljski plaz zasul del zgornje nosilne stene.


Ob 13.55 so na Otočcu gasilci GRC Novo mesto iz reke Krke odstranili naplavljeno drevje in vejevje, ki je ogrožalo lesena mostova Šentpeter─Dolenja vas in most pri gradu Otočec. Ob 13.43 pa je v naselju Borjana v občini Kobarid meteorna voda zaradi poškodovane strehe zalivala podstrešje enostanovanjske hiše. Gasilci PGD Breginj so odkrito streho začasno prekrili s ponjavo in preprečili nadaljnje zamakanje.

Meteorna voda je zalila tudi podhod pod železniškimi tiri v Sevnici in kurilnico stanovanjskega bloka v Črni na Koroškem. V Soteski pa je voda zalila tehnični muzej.

Konjeniški center na Lopati prav tako zaliva voda. O vodi v stanovanjski hiši poročajo tudi v Ločici ob Savinji.  Ob 19.07 je v Trobljah, občina Slovenj Gradec, meterorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše.

Zapore zaradi poplavljenih cestišč in plazov:

- Zameško - Kostanjevica na Krki, pri Malencah, popolna zapora;
- Vavta vas - Dolenjske Toplice - Podturn, v Podturnu, popolna zapora;
- Poljčane - Podplat, pri Lovniku, popolna zapora;
- Mokronog - Boštanj, pri odcepu za Krmelj, popolna zapora;
- Zidani most - Radeče, pri Obrežju pri Zidanem mostu, popolna zapora za osebna vozila;
- Laško - Breze - Šentjur, v Laškem na Trubarjevem nabrežju pri podvozu pod železniško progo, popolna zapora;
- Lovrenc na Pohorju - Ruta, na Lovrenškem mostu, polovična zapora;
- Vuhred - Ribnica na Pohorju, pri odcepu za Spodnjo Orlico, polovična zapora;
- v Celju je zaprta lokalna cesta v Zagradu;
- LC Kaplja vas - Grajska vas (Prebold - Vransko), popolna zapora;
- LC Prožinska vas - Moste (Štore - Šentjur), popolna zapora.

Primorce bo bičala burja

Burja na Primorskem bo dopoldne predvsem v Vipavski dolini v sunkih še dosegala hitrost okoli 100 km/h. Danes bo ob slovenski obali še povišano plimovanje morja.

Imate fotografije? Delite jih z nami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.