Slovenija
230 ogledov

V zameno za skrb bodo lahko delali

Upokojenci bodo delali Profimedias
Kmalu nova možnost: Namesto v dom za ostarele, na kmetijo luščit fižol.

Projekt, ki bo zaenkrat pilotne narave, nastaja pod okriljem ministrstev za kmetijstvo in ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, kjer naj bi že v kratkem pripravili razpis.

Starejši delajo na kmetiji | Avtor: Profimedias Profimedias
Prijavile se bodo lahko kmetije, pripravljene skrbeti za starostnike, ki nimajo kam, so osamljeni doma ali pa si ne želijo živeti v domu upokojencev. Leta 2015 je država izdala uredbo o vrstah dopolnilnih dejavnostih, ki jih lahko izvajajo na kmetijah; predelavi primarnih kmetijskih pridelkov, turizmu na kmetiji, prodaji kmetijskih pridelkov in izdelkov s kmetij itd. naj bi po novem dodali še socialno varstvene storitve: "V preteklosti smo dobili več pobud in predlogov za izvajanje storitev in programov socialnega varstva na kmetijah (tako s strani izvajalcev, lokalnih skupnosti in tudi kmetij). Vprašanja v zvezi s tem so zainteresirani naslavljali na obe ministrstvi (MDDSZ in Ministrstvo za kmetijstvo), zato smo se dogovorili, da oblikujemo skupno delovno skupino ter preverimo možnosti za izvajanje dopolnilne dejavnosti socialnega varstva na kmetiji," so nam pojasnili na MDDSZ.

Gre namreč za prakso, ki jo v tujini že dobro poznajo, v prihodnje pa naj bi ji sledili tudi pri nas. Cilj je ljudi čim dlje zadržati na lastnih odmovih, oziroma v njim bližjem okolju, jih deinstitucionalizirati oziroma ponuditi storitve in alternativne oblike bivanja v domačem okolju, kar kmetija zagotovo je.

Kot je za Žurnal24 povedala predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, bi se marsikatera slovenska kmetija odločila za to: "Da, lahko je to "izziv" za določene kmetije. Menim, da bi bilo tudi na kmetijah mogoče sprejeti različne kategorije ljudi. Kar nekaj primerov poznam, kjer na kmetijah lepo skrbijo za starejše generacije. Res, da v večini za svoje starše, stare starše, a ti verjetno rabijo ravno tako pomoč. Moje mnenje je, da bi lahko bili taki ljudje vključeni v lažja dela (v kolikor bi želeli in lahko). Takih aktivnosti ni malo, a so različne po kmetijah. Predvidevam, da se bi za tako obliko odločale manjše kmetije in tu je več možnosti. Takih obrobnih del je veliko (luščenje fižola, pomoč pri shranjevanju živil za zimo, nabiranje sadežev, nabiranje čajev…) Najbrž bi že sedaj lahko našli kmetije, ki bi to počele, vendar pa je potrebno urediti tudi pogoje, ki bi za to veljali," je opozorila naša sogovornica.

kmetija | Avtor: Profimedias Profimedias

Kot so nam sporočili z MDDSZ, posebna delovna skupina obeh ministrstev trenutno "z vso resnostjo" preučuje izhodišča za izvedbo poskusnega izvajanja dopolnilne dejavnosti socialnovarstvene storitve na kmetijah, kar pomeni, da končni pogoji za izvajanje dejavnosti še niso določeni.

"Vse omenjene vsebine so še v razpravi, edino, kar smo se v začetku dogovorili, je, da izvajanje dopolnilne dejavnosti lahko poteka samo preko izvajalca v javni službi, s katerim bo kmetija sklenila pogodbo. Sledilo bo dovoljenje za opravljanje dopolnilne dejavnosti, pred poskusnim izvajanjem se določijo vstopni pogoji, normativi, standardi in cena se oblikuje v času poskusnega izvajanja, nosilec dopolnilne dejavnosti mora imeti najmanj NPK (Nacionalna poklicna kvalifikacija) socialna oskrbovalka/oskrbovalec," so zapisali na ministrstvu za delo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Zmago 17:28 28.september 2016.

    No dragec tole z živalmi pa postaja zanimivo v Lj.Ti si ziher ................... pasjeglavec slišim, da pri vas delate že .................... kentavrezdaj še pride na vrsto ...................... minotaver

  • dragec 15:31 28.september 2016.

    jaz vidim JJ kako ga nateguje bik

  • Zmago 14:11 28.september 2016.

    Ja poslušali so STM, ;-))) tak kot jaz, ko sem komaj z dvojko lezel naprej ;-))))