Slovenija
20 ogledov

V zaporih znova kot v valilnicah

(Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
Ventilatorji in vsakodnevno prhanje. To bosta poglavitni orožji za boj proti poletni vročini v prezasedenih slovenskih zaporih, kjer se zaporniki in njihovi čuvaji potijo pri temperaturah blizu 30 stopinj.

S poletnimi temperaturami znova naraščajo težave zapornikov in njihovih paznikov, še posebej v zaporu v Ljubljani in na Dobu, ki po številu zaprtih dvakratno presegata kapacitete, za katere sta bila grajena.

 

Mojca Hardi, predstavnica za stike z javnostmi uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, je za Žurnal24 priznala, da se morajo zlasti ljubljanski jetniki pripraviti na še eno vroče poletje, čeprav poskušajo z različnimi ukrepi stisko zapornikov in zaposlenih blažiti.

Na nevzdržne razmere je med lanskoletnim obiskom Zavoda za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) v Ljubljani opozorila tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik. Merilci temperature so takrat pokazali, da se je ob zunanji temperaturi 31 stopinj ponekod v stavbi živo srebro povzpelo do 29,1 stopinje, v pazniških sobah pa celo na 29,6 stopinje.

Hardijeva pojasnjuje, da večjih gradbenih sprememb od lanskega leta na Povšetovi niso opravljali, tako da bodo zaporniki še naprej obsojeni na utesnjene sobe. Bodo pa obsojencem v času vročine dovolili uporabo ventilatorjev, organizirano bo dodatno zračenje, zaporniki pa se bodo lahko vsak dan prhali. Gnečo (lani v povprečju 210-odstotna zasedenost) bodo vsaj nekoliko ublažili s premeščanjem zapornikov v tiste zapore po Sloveniji, kjer je stiska s prostorom manjša. A trajno rešitev bodo pomenili šele povsem novi ljubljanski zapori, katerih dokončanje pa še ni na vidiku.

Na Dobu so v preteklih letih zoper vročino namestili posebne zavese za okna in ventilatorje, zapornikom pa so na voljo tudi avtomati z osvežilnimi napitki. Hardijeva dodaja, da bodo med vročino jetniki deležni tudi posebnega jedilnika, na katerem bo veliko sadja in zelenjave. Izboljšanje razmer bosta prinesla bivalna objekta J in K, ki sta že v fazi gradnje in v katerih bo na voljo 174 mest za zapornike.

 

Zaporniki zahtevajo odškodnine
Zaradi nevzdržnih razmer je bilo lani s strani zapornikov vloženih prek 250 odškodninskih zahtev. Uprava je vse zahtevke zavrnila, zato so nekateri zaporniki vložili tožbe. Sodišče o njih še ni odločalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.