Slovenija
7843 ogledov

Vojna med ravnateljico in policijo "zaradi table" na avtobusu

Policija Gregor Prebil
"Širimo slabo voljo, kritiko in usmerjamo prst še v nekaj tistih, ki opravljajo svoje delo in se trudijo za varnost naših otrok."

Zavod Varna pot glede zapleta, ko so policisti na Lukovici uro in pol zadrževali avtobus, poln otrok s posebnimi potrebami, poziva k umiritvi besed in osredotočanju na poglavitni problem v zgodbi - avtobus. 

V nekaterih slovenskih medijih je imel velik odmev dogodek, ko so pretekli torek policisti ustavili avtobus, na katerem so bili otroci s posebnimi potrebami in njihovi spremljevalci. Policisti specializirane enote za nadzor prometa so namreč po njihovih pojasnilih že "na pogled" posumili na nepravilnosti pri vozilu.

Zato so ga ustavili in začeli postopek nadzora nad dokumentacijo in opremljenostjo avtobusa. Ugotovili so več nepravilnosti. V ekipi je bil tudi inšpektor za infrastrukturo, ki je od policistov prevzel postopek nadzora nad tahografom, pri katerem so policisti tudi posumili na nepravilno delovanje.

Spodnja slika je simbolična

Šolski avtobus | Avtor: PPP Novo mesto PPP Novo mesto

Policija: Ne, ni bila le tabla na napačni strani

Ravnateljica Osnovne šole IV Murska Sobota Metka Rovšek Kuharič je zaradi dogodka javno izrazila mnenje, da je bil uro in pol dolg postopek za 40 otrok s posebnimi potrebami odločno predolg in da bi ga morali policisti zaključiti hitreje. Ob tem je še namignila, da je bila za vse skupaj kriva zgolj nepravilno nameščena označitev za prevoz otrok, ki naj bi bila na avtobusovi desni strani in ne na levi, kot določajo pravila.

A so policisti odločno zavrnili "banalnost" in pojasnili, da so v postopku našli pet resnih nepravilnosti, in to na vozilu, ki mora biti zaradi prevoza najbolj ranljivih udeležencev še posebej skrbno vzdrževano in brezhibno, enako pa velja tudi za njegovega voznika.

Ob tem so tudi poudarili, da so se policisti v enoti dobro zavedali, koga prevaža avtobus in da potnikom med postopkom niso onemogočali izhoda iz vozila na postajališču, sicer opremljenega s sanitarijami in lokalom. Po mnenju policije je bil postopek izveden strokovno in z upoštevanjem načela sorazmernosti. Če bi bilo z vozilom vse v redu, bi bil postopek zaključen v nekaj minutah, dodajajo. 

Avtobus | Avtor: Profimedia Profimedia

Zavod: Po nesreči, v kateri umrejo otroci, analiza le malo pomeni

K umiritvi kritik so danes pozvali v Zavodu Varna pot, Opozorili so, da so standardi v Sloveniji glede prevoza otrok med najvišjimi v Evropi in tudi zaradi tega lahko govorimo o visokem nivoju varnosti otrok v prometu. Da je temu tako, pa morajo skrbeti številni deležniki, od učiteljev, do prevoznikov in policije. V zavodu so spomnili na nesrečo v Švici leta 2012, ko je na avtobusu umrlo 22 otrok. "Po taki nesreči nam, verjemite, analiza, ali je napaka storjena pri vozniku, vozilu, cesti, le malo pomeni. Najpomembnejše je, ali so pred tem vsi deležniki naredili vse, kar je potrebno, da bo voznik, vozilo in pot opravljena po pravilih in določilih, katerih namen je 100-odstotna varnost. In če to razumemo pri letalskem prevozu, ne vidimo razloga, zakaj tak standard ne bi veljal tudi za prevoz našega največjega bogastva v življenju."

"V kolikor pa profesionalni vozniki ali podjetja, ki se ukvarjajo z organiziranimi prevozi otrok vedo, da so morebiti določena zakonska določila nesmiselna ali nepotrebna ter zastarela, naj argumentirano in javno podajo predlog za spremembo."

V Zavodu so se zahvalili policistom, inšpektorjem, učiteljem "in vsem tistim, ki skrbite za varne prevoze otrok. Ne želimo, da tovrstne kritike odvrnejo vse vpletene od njihove zakonske odgovornosti."

"Zato bi bilo bolje, da vsak od vpletenih odgovori na vprašanje, ali naredi vse potrebno za varno udeležbo in prevoz otrok. Če sta ravnateljica in šola izbrali prevoznika, ki pozna določila in zakonske ureditve za voznika, vozilo in druge postopke za organiziran prevoz otrok? Če bi podjetje ali voznik opozoril šolo ali ravnateljico, na kriterije in merila, ki jim ne zadostuje, postopek policistov zagotovo ne bi trajal 40 minut in več. V kolikor pa profesionalni vozniki ali podjetja, ki se ukvarjajo z organiziranimi prevozi otrok vedo, da so morebiti določena zakonska določila nesmiselna ali nepotrebna ter zastarela, naj argumentirano in javno podajo predlog za spremembo. Na odgovornih politikih potem bo, da slednje ažurirajo in spremenijo."

"Tako pa širimo slabo voljo, kritiko in usmerjamo prst še v nekaj tistih, ki opravljajo svoje delo in se trudijo za varnost naših otrok. Zato hvala vam policisti, učitelji, vzgojitelji in vsi odgovorni in profesionalni vozniki", zaključujejo pri zavodu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • marjan63 08:53 22.januar 2019.

    Da boste imeli informacijo -sem oče otroka z 5. stopnjo cerebralne paralize, ki je bil tudi na tem avtobusu. Ključno pri vsem je, da je avtobus in šofer lahko nemoteno nadaljeval pot domov! Torej je bilo poskrbljeno za varnost, drži? ...prikaži več Poleg že omenjene table naj bi šoferju manjkali dve pisni izjavi (čisto birokratski problem). Policija tudi (namenoma?) ne navede, da je postopek trajal tako dolgo zaradi okvare na njihovi napravi za odčitavanje tahografa in so čakala na novega.

  • Žurnalček 17:02 20.januar 2019.

    Krucialno vprašanje je ali je AUTOBUS ODPELJAL NAPREJ ali je moral biti zamenjan ! To namreč pove o laganju POLICIJE ali pa o laganju ravnateljice. Ker ne piše , da je moral biti zamenjan , pomeni da laže Policija , ...prikaži več, da so bile na Busu za varnost prometa ugotovljene napake! Polcaji ne se delat opametne ko zaribate slućaj ! Ni imel zadosti vrečk za kozlanje , no saj jo tudi jaz nimam , pa se mi dobro kozla od njihovega odgovorja !

  • ode 12:54 20.januar 2019.

    Ravnateljica je najela poceni prevoznika, ki sploh ne bi smel biti na cesti s tem voznikom in s tem avtobusom, še posebno, ko gre za prevoz otrok. Zato je ona odgovorna za nastalo situacijo. Treba je še pregledati "poslovne odnose" ...prikaži več med njo in prevoznikom, pa bo marsikaj bolj jasno.

Sorodne novice