Slovenija
9610 ogledov

V ZD Ljubljana ministra za zdravje postavili na laž

Danijel Bešič Loredan Katja Kodba/VladaRS/Flickr Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.
Številne ministrove navedbe ne držijo, pravijo.

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana so seznanjeni z izrednim upravnim nadzorom ministrstva za zdravje in ga razumejo kot legitimno odločitev. Po njihovih navedbah pa je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan ob današnjem pojasnilu razlogov za nadzor navedel nekaj netočnih podatkov, med drugim o odhodih predstojnikov, so sporočili.

Osredotočenost ministrstva za zdravje na pomanjkanje zdravnikov le v ZD Ljubljana, čeprav gre za širši problem, po njihovih navedbah "neupravičeno vzbuja pri bolnikih neugoden občutek, kar vsekakor ni dobro".

Večkrat naj bi mu pojasnila številne podrobnosti

Kot so pojasnili, se je direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič večkrat sestala z ministrom Danijelom Bešičem Loredanom in mu pojasnila številne podrobnosti, a je po njihovih besedah kljub temu na današnji novinarski konferenci navedel več netočnosti.

Minister je dejal, da je takoj po nastopu mandata direktorice Poplas Susič predstojništva zapustilo vseh osem predstojnikov enot zdravstvenega doma, kar da ne drži.

Prav tako je dejal, da so po nastopu mandata direktorice delovno mesto v nekaj mesecih zapustili praktično vsi informatiki. "Med informatiki je bila največja fluktuacija kadra v letih pred imenovanjem direktorice," poudarjajo v ZD Ljubljana.

Zoran Janković Slovenija "Janković me je opozoril, naj se ne vtikam!"

Brez zdravnika "le" med 13 in 15 tisoč ljudi

Minister je navedel tudi podatek, da je brez izbranega osebnega zdravnika več kot 31.000 bolnikov ZD Ljubljana, kar naj prav tako ne bi držalo. Pri zdravstvenem domu so navedli podatek Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, po katerem naj bi bilo brez izbranega zdravnika okoli 25.000 ljudi (podatek ne vključuje tujcev), pri čemer gre za občane Mestne občine Ljubljana in tudi primestnih občin Brezovica, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Horjul, Ig, Medvode, Škofljica, Velike Lašče in Vodice.

Zgolj v Ljubljani je tako po oceni ZD Ljubljana brez izbranega osebnega zdravnika med 13.000 in 15.000 prebivalcev.

Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje, ki od 7. izvaja izredni upravni nadzor v ZD Ljubljana, izjava nadzor tudi v Zdravstvenem zavodu Multimedicus direktorice ZD Ljubljana Antonije Poplas Susič.

Direktorica počne enako kot minister

Ob tem v zdravstvenem domu poudarjajo, da je direktorica v podjetju 20-odstotno zaposlena kot zdravnica zaradi spleta okoliščin v preteklosti: "To je toliko, kot je potrebno za ohranjanje licence, podobno kot je opravlja minister za zdravje, kljub temu sta oba zelo predana svoji funkciji direktorja oziroma ministra."

Navajajo, da direktorica v ambulanti dela ob torkih med 16. in 20. uro ter ob četrtkih med 16. uro in 18.30., s tem pa da je seznanjen tudi svet ZD Ljubljana.

Antonija Poplas Susič prav tako nima dveh koncesij, kot je navedel minister, temveč 1,4 koncesije, poudarjajo v ZD Ljubljana in zanikajo, da bi njen zdravstveni zavod najemal laboratorijske storitve in informacijsko podporo po ugodni ceni, kot je dejal minister. Ceniki so za vse zunanje izvajalce enaki, so poudarili.

dezurni@styria-media.si

Danijel Bešič Loredan Slovenija ZZZS pred sprejemom finančnega načrta pričakuje ministra
Komentarjev 8
  • Luksi 20:19 21.december 2022.

    Lahko oni govorijo kar hočejo, dejstvo pa je, da tudi če imaš zdravnika ga žal ne moreš dobiti. Dobri smo samo za plačevanje prispevkov, ko pa kaj rabiš ni pa nič od tega.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 20:15 21.december 2022.

    Minister bi rad,da se umakne direktorica ZD ,ker ni dovolj lojalna golobovi vladi!! Močno se bojim,da bomo imeli počasi na vseh položajih le doktore iz FDV-ja!!

  • Grof 18:16 21.december 2022.

    Lahko, vzor ti je lahko lakomen po denarju sam Loredan. 0,4 česa, salame, klobase, ne fušanja, ta k, nam bo z,,,,l zdravstvo. Kapiš,