Slovenija
27341 ogledov

V ZD Velenje pokojnemu dejali, da ni rešilca. Minister: Bila sta dva!

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Minister Danijel Bešič Loredan se je opravičil družini umrlega za dogodek v Velenju in svojcem izrekel iskreno sožalje. Direktor ZD Velenje pa: "Vse je bilo narejeno, tako kot je treba."

“Dovolite, da se opravičim družini umrlega za dogodek v Velenju in jim izrečem iskreno sožalje,” je današnjo novinarsko konferenco začel minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Nato pa pojasnil, kaj se je v konkretnem primeru pacienta z ledvičnimi kamni dogajalo in poudaril, da preiskovalni sodnik raziskuje okoliščine te prometne nesreče oz. prometnega dogodka. Neuradno, ker obdukcija še ni opravljena, pa se omenja, da je bil vzrok smrti anevrizma.

"Kot je bilo kasneje ugotovljeno, je umrli bil v ZD Velenje ob 4.30 zjutraj in bil obravnavan s strani dežurne zdravnice, kjer je bila predpisana terapija za urologa in izdana napotnica. Napoten je bil domov, ob 5.08 je na 112 poklical in nato ob 5.11 še v dežurno ambulanto. Na koncu je napisano, da je bila ekipa NMP (oz. klic na 112) obveščena o prometni nesreči. Prišli so ob 5.30 na kraj prometne nesreče. Nenavadno je tudi, da so ga pripeljali ob 6.30 v Zdravstveni dom Velenje, tam pa je bil do 8.30," je okoliščine tragičnega dogodka opisal minister za zdravje.

rešilec Slovenija Zdravnica mu je rekla, da rešilca ni, za volan je sedel sam in na cesti umrl

V oči najbolj bode, da so umrlemu 74-letniku – ta je umrl v sredo okoli 6. ure na poti v velenjski zdravstveni dom, potem ko domnevno zanj ni bilo na voljo reševalnega vozila – ob klicu na nujno medicinsko pomoč dejali, da rešilnega vozila nimajo na voljo in da naj se v službo nujne medicinske pomoči pripelje sam. No, danes je minister ob pregledu stanja pojasnil, da so ugotovili, da sta bili v tem času v ZD Velenje na voljo dve reševalni vozili ...

Direktor ZD Velenje Janko Šteharnik je, ker je na službeni poti, na daljavo prek videoklica dejal, da je komisija zaključila pregled postopka in da so ugotovili, da so v ZD Velenje vsi postopali tako, kot je potrebno v takšnih situacijah, dodal je, da je pač splet nesrečnih okoliščin pripeljal do tragičnega dogodka. "Vseh sedem zaposlenih je po dosedanjih ugotovitvah postopalo v skladu z vsemi pravili," je prepričano dejal Šteharnik in dejal, da slovensko zdravstvo zaradi takih primerov nujno potrebuje zdravstveni e-karton.

Minister Bešič Loredan je sicer že napovedal notranji izredni strokovni nadzor, ki bo pokazal, ali je bilo vse storjeno v skladu s smernicami in priporočili. Do takrat ne bo ocenjeval, kaj je kdo delal prav, kdo pa narobe. "Ko bomo dobili poročilo, bomo ocenili, ali bomo odredili celostni nadzor. Ne samo izredni upravni, ampak tak, kot smo ga v bolnišnici Celje," je dodal minister. "Najprej je naloga ZD Velenje, da opravi notranji strokovni nadzor, po potrebi zunanjega in da vidimo, kje smo. Ključno pa je, da na državni ravni pridemo do popolnega enotnega odziva na klic, da dokončamo mrežo NMP," je bil oster Bešič Loredan. "Če te po pol ure pacient kliče še enkrat, moraš vedeti, da nekaj pa res ni v redu," je še dodal minister in pojasnil, da delo dežurnega zdravnika zelo dobro pozna, saj da je tudi sam to delo opravljal šest let. 

"Res je, dve vozili sta bili na voljo v ZD Velenje. Dežurni zdravnik ne naroča nenujnih reševalnih vozil, to je treba vedeti. Če tako triaža oceni, torej da stanje pacienta ni nujno, potem se vozila ne odredi. In ker ledvični kamni niso smrtna situacija, so mu dali napotnico in bi ga ob 7. uri zjutraj odpeljali na zdravljenje," je pojasnil direktor ZD Velenje. "Sin in snaha pokojnega sta sicer zaposlena v našem zdravstvenem domu," je pojasnil Šteharnik in dodal, da so se z njima že pogovorili. 

"Nujna medicinska pomoč ni taksi služba. Poglejmo si ta primer z druge strani: ker je sorodnik zaposlenega, gospodu pa se ob nenujnem prevozu v bolnišnico ne bi zgodilo nič, vmes pa bi se v Velenju zgodila huda prometna nesreča, mi pa ne bi imeli vozil na voljo. Potem pa bi novinarji pisali, da smo zaradi internih povezav pacienta z zaposlenimi prevažali z nujnim vozilom, tam pa, kjer bi nujno moralo biti reševalno vozilo, pa ni bilo nikogar. Stvar je kompleksna," je svojim zaposlenim še v bran stopil direktor ZD Velenje.

Komentarjev 62
  • Alma.mavrič 14:34 02.april 2023.

    Identičen primer le da par dni prej 10marca Napačna diagnoza 11marca po prepozni operaciji počene anevrizme pacient umrl .Tudi on n bil deležen rešilca do prve urgence( iz Bovca do Tolmina) Do danes svojci nismo bili leležni ene same besede ...prikaži večede obžalovanja sstrani zdravstvenega doma Tolmin

  • Kmodri 15:09 01.april 2023.

    Doktorji bodo spet jamrali, ko bo šla v zapor!

  • Slovenec666 10:10 01.april 2023.

    Upam da svojci umrlega z zadevo grejo naprej..pa četudi s pomočjo odvetnikov...v ZD Velenje uredit temeljit pregled kaj in kako je omenjena zadeva potekala..in odgovorne kazensko sanirat!!! Zadnji cas da se klici v zdrastvu začnejo pogovori med bolniki in zdravnikisnemat...da ...prikaži večda se podobne zadeve ne bojo več prekrivale...moje sozalje svojcem umrlega...