Slovenija
16 ogledov

"V zdravstvu crkujemo na obroke"

Protest pred Univerzo v Ljubljani Anže Petkovšek
Danes so se shodi pet minut čez dvanajsto začeli v 14 mestih. Po nekaterih ocenah se je v Ljubljani zbralo več ljudi, kot so jih pričakovali. Bilo naj bi jih več kot 10 tisoč. V Mariboru jih je bilo 1.500.

Na protestnem shodu so se med prvimi zbrali zaposleni v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Dovolj imajo, da "živimo v Sloveniji, a zaslužimo kot na Kitajskem". "V zdravstvu crkujemo na obroke," pravijo.

Na Kongresnem trgu se je pred ljubljansko univerzo zbralo več sto protestnikov, po prvih ocenah naj bi jih bilo okoli 600. Protestnike je nagovoril tudi rektor Univerze v Ljubljani Stane Pejovnik, ki je prepričan, da se lahko beg možganov prepreči na preprost način: z dostojnim financiranjem.

Nekaj časa sta bili zaprti tudi Gregorčičeva in Šubičeva ulica, v središče mesta pa so z avtobusi prihajali protestniki. Nekateri so se v prestolnico pripeljali z vlaki, s transparenti in piščalkami pa so se odpravili proti centru. Številni protestniki so zaustavili promet tudi na Prešernovi ulici.

Protestnike nagovorili sindikalisti

Pred zbrane v Ljubljani je stopil sindikalist Branimir Štrukelj, ki ga je množica pozdravila z bučnim aplavzom. Dejal je, da ni res, da moramo pristati na nižanja in odpuščanja. "Denarja ni, ker vlada ni sposobna ustvariti novih delovnih mest," je dodal. Pokazal je tudi na prazno poslopje vlade, zraven pa se vprašal, zakaj je tako. "Odgovor na vprašanje, ali so se odšli samo spočit ali pa so odšli za vedno, je v naših rokah oziroma rokah slovenskega ljudstva," je rekel.

V svojem nagovoru je dodal, da je treba "v državo povrniti vladavino prava", in opozoril, da "ne nasedati, saj nikomur ne bo bolje, če bodo na cesto metali čistilke, bolničarje in policiste".

Da se dnevno ruši pravna država, pa se strinja tudi sindikalist Dušan Semolič, ki je zbrane pozval k "skupnem spopadu za boljši jutri". Dodal je, da "politiki, predani korupciji, razjedajo in uničujejo Slovenijo. Odpustiti je treba koruptne politike."

Pred vlado so počile tudi petarde, protestniki so glasno vzklikali, ropotali z  ragljami in nosili številne transparente.

Kot zadnji je pred protestnike stopil sindikalist Janez Posedi, ki je pozdravil "delavke in delavce, ki bodo državo popeljali v boljši jutri".

"Verjeli smo v lepšo prihodnost, zdaj se kaže, da bo ta zgolj za elito, drugi pa se lahko vprašajo, ali jutri sploh bo. Zahtevamo jutri za vse!"

Z njegovim nagovorom se je uradni shod končal, protestniki pa so se odpravili pred parlament. Tam je nekaj časa vztrajalo še približno dva tisoč protestnikov.

Med protestniki je bilo slišati tudi pozive k razhodu, saj shod ni bil organiziran, zato so protestnike pred parlamentom pozvali, naj se razidejo.

Protesti v Mariboru | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
V Mariboru zbranih 1.500 ljudi

V Mariboru se je na shodu po naših ocenah zbralo okrog 1.500 ljudi. Tudi v štajerski prestolnici so zbrane nagovorili različni predstavniki. Shod so jezni javni uslužbenci podkrepili s transparenti z napisi "Minister Turk, kam si nas potunkal", "Mi naj bi dali, vi pa ste vrečo držali, ko so državo krali" ter "Cerkev, NLB in tajkuni imajo naše milijone".

Igralec Bojan Maroševič je dejal, da ne more verjeti, kako je uspelo politikom v 20 letih tako zafurati državo, in od ministra zdaj pričakuje še večjo ignoranco, kot jo je pokazal do zdaj. Kot je dodal, so se zbrali v velikem številu in pričakuje, da se bodo še zbirali, tudi do generalnega štrajka.

Protest na Trgu svobode v Mariboru se je že zaključil.

Turk: Zaradi stavke denarja ne bo več

Žal zaradi te stavke denarja ne bo nič več, je v odzivu na današnjo stavko javnega sektorja ob robu vladnega obiska na Notranjskem dejal minister za izobraževanje Žiga Turk. Ministrstvo je po njegovih besedah naredilo nekaj korakov dobre volje v smeri razelektritve napetosti s Svizom, zato Turk meni, da je "škoda, da je do te stavke prišlo".

Na vprašanje, kaj lahko sindikati z današnjo stavko dosežejo, je minister odvrnil, da so sicer opozorili na javnofinančni problem države, vendar "zaradi stavke denarja ne bo nič več", investitorji pa bodo prej odhajali kot prihajali v Slovenijo. V Svizu so sicer pred stavko zagotovili, da bo za varstvo otrok staršev, ki nimajo drugih možnosti, kljub stavki poskrbljeno.

Komentarjev 20
  • feferon 20:13 25.januar 2013.

    Nekateri pa kradejo kot srake. v zdravstvu, da ne bo pomote...

  • Presvetli 21:44 23.januar 2013.

    pepe vprašaj janšo zakaj je uničil toliko firm v sloveniji,niti ena firma ni obstala v katero je poslal svojega menađerja,vse firme je uničil in izsesal iz njih denar on je največji krivec današnjega stanja saj je tudi ustvaril največje tajkune ...prikaži več sedaj se pa spreneveda

  • Presvetli 21:41 23.januar 2013.

    Pa vlada in JJ se morat zrušit saj dokler bo JJ v politiki v Sloveniji ne bo miru.On je največji lažnivec i zavajajoč politik pri nas.dol z janšo in njegovo stranko dol,pa tudi z opankarjem da ne bo nejasnosti ampak ...prikaži več sedaj se je najprej potrebno losat janše