Slovenija
55 ogledov

"V zdravstvu je treba določiti prioritete"

Alenka Trop Skaza (na fotografiji) opozarja, da cepivo ni edina preventiva pred Žurnal24 main
Kandidatka za ministrico za zdravje Alenka Trop Skaza je kot kratkoročni cilj navedla zagotovitev finančne stabilnosti zdravstvenega sistema. Odbor je ocenil, da je kandidatka primerna.

Osem članov odbora za zdravstvo je kandidatko za zdravstveno ministrico Alenko Trop Skaza označilo za primerno.

Trop Skaza je med zaslišanjem pred parlamentarnim odborom za zdravstvo večkrat ostro obsodila korupcijo. Glede nekaterih očitkov, da je tudi sama v konfliktu interesov, pa je pojasnila, da ne glede na njeno morebitno ministrovanje več ne bo prokuristka v podjetju, katerega večinski lastnik je njen soprog. Dejala je, da ne pozna lastnika podjetja Mollier Romana Šumaka.

Na vprašanje, ali bo dala soglasje k imenovanju generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, je dejala, da se bo o tem odločila, ko bo imela mandat. Sicer pa je poudarila, da bi morali v svete zdravstvenih zavodov biti imenovani strokovni ljudje, ne pa takšni, ki se ne spoznajo na delovanje zdravstvenih zavodov. "Treba je začeti s higieno in vzpostavitvijo novih, odgovornih odnosov," je poudarila.

Poudarila je pomen izstavljanja računov za zdravstvene storitve in uveljavitvi paradigme, da denar sledi bolniku, kar pa bi se lahko doseglo s pospešeno informatizacijo zdravstva.

Izpostavila je pomanjkanje zdravnikov na primarnem nivoju, število mladih zdravnikov na zavodu za zaposlovanje in specifično vlogo podeželskih ambulant. Opozorila je na pomen dodeljevanja več sredstev tem ambulantam, saj bi se v nasprotnem primeru zdravstvena oskrba na podeželju sesula.

Za ukinitev dopolnilega zdravstvenega zavarovanja

Trop Skaza je v predstavitvi kandidature pred člani parlamentarnega odbora za zdravstvo dejala, da je treba spremeniti zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter v okviru tega prevetriti košarico pravic, ki se plačajo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. V košarici bi bile le storitve, ki imajo visoko dodano vrednost, ostale bi se krile iz drugih oblik zdravstvenega zavarovanja.

Po njenih besedah to pomeni ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, prav tako predlaga uvedbo enotne prispevne stopnje. Kot pravi, so izhodišča za spremembo zakona pripravljena, treba pa se je odločiti za najbolj optimalno spremembo. Sama se nagiba k uvedbi obvezne zdravstvene dajatve, ki se bi plačevala iz neto prihodkov posameznika in bi temeljila na solidarnosti. Poudarila je tudi, da je treba določiti javno zdravstveno mrežo.

Uvedla bi poostren nadzor

Na zaslišanju se je dotaknila tudi vprašanja korupcije v zdravstvu. Preskakovanje čakalnih vrst je treba odpraviti, pravi Trop Skaza, pri čemer predlaga poostren nadzor na tem področju. Po njenem mnenju je treba poostriti nadzor upravljanja zdravstvenih zavodov. Glede korupcije pri javnih naročilih predlaga, da se pred začetkom opravi recenzija projekta. Po njenem mnenju bi bilo v prihodnje mogoče treba razmišljati o standardiziranih tipskih projektih.

Poudarila je tudi, da je treba razčistiti, koliko se pravzaprav izgubi v zdravstvu skozi javna naročila in ali številka o 500 milijonih evrov drži.

Recepte bi plačevali

Po njenem mnenju lahko država doseže nižje cene na področju zdravil. Prav tako predlaga uvedbo simbolične participacije na recept, glede na to da se v Sloveniji letno zavrže za 200 milijonov evrov zdravil. Po njenem mnenju je tudi čas, da spregovorimo o tem, da je dvig DDV za zdravstveni sistem pomenil 15 milijonov evrov stroškov na letni ravni.

Opozorila je tudi, da s trošarinami na tobak in alkohol država letno pobere okoli 400 milijonov evrov, kar pa se steče v integralni proračun, ne pa namensko v preventivne zdravstvene programe. Prav tako se ji zdi smiselna uvedba trošarin na sladke pijače in mastno prehrano.

Poudarila je, da je treba sprejeti že pripravljene standarde in normative za zdravstveni kader, prav tako je za variabilni del plače, ki bi izhajal iz uspešnosti.

Komentarjev 12
  • dragec 13:00 19.februar 2014.

    TO SUHO FRIGIDNO BABO JE TREBA J.... SPET SE BO DELALO VPRID ZDRAVNIKOV. KDO J... MEDICINSKE SESTRE IN PACIENTE.ONA LAHKO UŽIVA ZDRAVO HRANO, KAJ BO PA UŽIVALA DELAVKA Z MINIMALNO PLAČO, BREZPOSLENI....MA, TA BABA ŽIVI V VESOLJU

  • mph 01:24 19.februar 2014.

    Žal so Lukšič in Erjavec (pa še kdo) uspeli zminirati potencialno najboljšega ministra za zdravje, Šoltesa. Že vedo zakaj. Na srečo se je pojavila neka prava leva iniciativa, vsaj tako izgleda, da se že enkrat pomete na smetišče zgodovine Majerja ...prikaži več pa tudi ostale nepridiprave, ki se izdajajo za levičarje, pa nimajo z njimi prav nobene veze.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 18:50 18.februar 2014.

    Bravo,že vedo zakaj.Volka spustili med ovce.Sicer pa, pozna Zemljariča osebno.Laže že na začetku.