Slovenija
16 ogledov

V znamenju brezposelnosti in krize

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Letošnje leto je bilo pestro v vseh pogledih: minilo je v znamenju gospodarske in finančne krize, kar se je najbolj odražalo v stopnji brezposelnosti in številnih stavkah v podjetjih.

Ta se je že približala številki 97.500, do marca 2010 pa se bo po pričakovanjih ministra za delo Ivana Svetlika povečala na 101 tisoč. Generalna direktorica Zavoda RS za zaposlovanje Marija Poglajen pričakuje, da bo številka še višja.


Stavka na stavko

Z brezposelnostjo so povezane tudi številne stavke, ki smo jim bili priča zadnje leto. Konec septembra so vstali delavci Gorenja, ki so od uprave zahtevali višje plače in prehod na 40-urni delavnik. V istem času so stavkali tudi v Muri, kjer je odstopilo vodstvo. Nov predsednik uprave Bojan Starman je nato predlagal stečaj krovne družbe. S tem se je odprla pot za nov zagon novega podjetja Mura in partnerji z nekaj več kot tisoč zaposlenimi.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ta mesec je potekala bela stavka v Luki Koper, kjer se je uprava odločila, da delavcem ne bo izplačana 13. plača, delo pa so odložili tudi v Viator & Vektorju, kjer so z vodstvom kmalu našli skupni jezik. Za stavko se je odločilo tudi okoli 40 tisoč delavcev, članov sindikata kovinske in elektroindustrije (SKEI). Stavk je bilo ogromno, slab položaj delavcev pa se je zrcalil tudi v množičnih protestih, ki smo jih lahko spremljali predvsem proti koncu leta.


Pricvilila je prašičja gripa

Ne moremo niti mimo nove gripe, ki je tudi v Sloveniji zahtevala nekaj smrtnih žrtev. Kljub grožnjam, da lahko pride do epidemije, se to ni zgodilo, je pa (tudi) zaradi tega zagotovo porasla prodaja tamifluja in število cepljenih.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Trenja in spremembe v vladi

Burno dogajanje v družbi je precej popestrilo delo vlade, ki ji je sicer podpora v zadnjem času močno upadla. V vladni garnituri se je že zgodila prva zamenjava: odšla je ministrica za lokalno samoupravo Zlata Ploštajner, ki jo je nadomestil Henrik Gjerkeš. Ravno okrog tega kandidata stranke DeSUS se je razvil precejšen spor v stranki. Takratni vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič in poslanec Vili Rezman sta predsedniku stranke Karlu Erjavcu očitala nedemokratično izbiro kandidata. Slednji je potem zagrozil z odstopom s funkcije predsednika in ministra, če ne zamenjajo Žnidaršiča kot vodje PS. Na koncu je le dosegel svoje, zdaj čakamo le še na obljubljeno knjigo o Erjavcu, ki naj bi jo napisal Rezman. Javnost je bila nekaj časa v negotovosti tudi glede ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, ki pa je decembra dejal, da ostaja na delovnem mestu kljub šibkemu zdravju.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Letošnje leto je bilo pomembno tudi za izbrisane, katerih položaj je začela urejati notranja ministrica Katarina Kresal. SDS je zaradi tega (točneje: zaradi neustreznega izvrševanja 8. točke odločbe ustavnega sodišča, zlorabe ministrstva v politične namene, ignoriranja izidov referenduma o "tehničnem" zakonu o tako imenovanih izbrisanih, ustvarjanja neenakosti in "očitnega ogrožanja sistema javnih financ") proti njej vložila interpelacijo, ki pa je DZ ni podprl. 

Ker ga nismo povprašali, ni povedal

Poleg DeSUS-a pa je bilo precej pestro še v eni koalicijski stranki. Afera Ultra je namreč precej omajala priljubljenost predsednika stranke Zares, Gregorja Golobiča. Svoje solastništvo v podjetju Ultra je razkril Kosovi protikorupcijski komisiji, ne pa tudi medijem, saj da ga o tem nis(m)o povprašali.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Golobič si je nato vzel nekaj dni za razmislek, ali naj odstopi, vendar se je odločil ostati na svojem ministrskem stolčku. Po izbruhu afere je dejal še, da ima dokaze o vlogi SDS pri objavi ponarejenih dokumentov o nezavarovanih bančnih kreditih za Ultro, ki jih bo javno predstavil v trenutku, ko bo to potrebno. Tega do izteka leta ni storil.

Na vesti ima položnice in izpit

Ko smo že pri največji opozicijski stranki SDS, tudi pri tej leto ni minilo brez afer. Član stranke in poslanec Branko Marinič namreč kar tri leta, odkar ima v najemu državnozborsko stanovanje, ni plačeval položnic. Kot je dejal, teh tudi ni prejemal. Njegov dolg je po tolikšnem času nanesel 2.500 evrov. Z Mariničem se je letos ukvarjala tudi Kosova komisija – julija je namreč prišlo na dan, da naj bi izpit iz nemščine na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju namesto njega opravljal nekdo drug. Dogodek naj bi se zgodil leta 2005, Marinič pa izpita tudi po lastnih besedah očitno še ni opravil.

 

Jutri vam bomo predstavili še drugi del pregleda pomembnejših dogodkov tega leta, v katerem so se med drugim znašli tudi premier Borut Pahor in po raziskavi Valicona največja negativca tega leta, Igor Bavčar in Boško Šrot.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.