Slovenija
116 ogledov

Valant razočaral šivilje

Delavke so razočarane zapuščale tovarno, saj si direktor ni vzel časa zanje. Žurnal24 main
Zaradi nejasnega položaja so se delavke Intime Designa zbrale v podjetju. Stečaj je pred vrati.

Razočarane in obupane so se delavke podjetja Intima Design včeraj zbrale v tovarni. Po dveh mesecih čakanja, kdaj jih bo delodajalec Samo Valant poklical na delo, kot je menda obljubil, jim je prekipelo. ''Direktor nam je rekel, da bo do 15. maja vse jasno, pa v vsem tem času ni bilo nobenega klica in nobene informacije o tem, kaj bo z nami,'' pravijo delavke. Ker niso dobile aprilske plače, so se odpravile v tovarno protestirat. Valant jih, čeprav je bil tam, ni sprejel.

 

Najugodnejša rešitev

Stečaj. Ker se nas drži status pravnega naslednika Lisce, imamo še večje težave, saj moramo redno izplačevati jubilejne nagrade za 10, 20 in 30 let, čeprav je naše podjetje staro šele štiri leta, pravi Valant. ''Če bi delavke poslali na zavod, bi imele 120-dnevni odpovedni rok, izplačati pa bi jim morali polne odpravnine, a denarja nimamo. Če gre firma v stečaj, bodo delavke po 15 dneh na zavodu in bo lažje za vse,'' je prepričan Valant, javnosti bolj znan kot avtomobilski dirkač. ''V tej sezoni sem se iz solidarnosti do delavk odpovedal vsem dirkam, čeprav gre denar zanje iz povsem drugega računa.''

Ogorčene in razočarane
''Trideset let sem delala in nikoli si nisem mislila, da bom morala moža prositi za denar,'' je vidno prizadeta dejala delavka. Na mesec je prejemala 420 evrov plače, o podobnih zneskih so govorile tudi druge. ''Za delo smo bile dobre, zdaj pa nismo toliko vredne, da bi nam direktor povedal, kaj bo z nami,'' so menile delavke in razmišljale, kako se bodo, predvsem samohranilke, pretolkle skozi mesec.

Sindikalist kot posrednik
Razburjene delavke je poskušal pomiriti sekretar območne sindikalne organizacije Igor Iljaš, ki se je pred tem sestal z direktorjem družbe. ''Zagotovil mi je, da bo do 25. maja vse jasno in takrat vam bo to tudi sporočil,'' je povedal Iljaš in delavkam svetoval, naj se razidejo, saj nima smisla ves dan stati v avli podjetja.

Valant odgovarja na očitke
''Z delavkami smo bili dogovorjeni, da se bomo do 22. maja odločili, kaj bomo storili. Včeraj zvečer pa me je poklicala ena od njih, da hočejo zjutraj pojasnila. To ni način,'' pravi Valant. ''Predlagal sem, naj pridejo k meni v pisarno sindikalni zastopniki in sedem delavk, pa niso hoteli.''

Stečaj (skoraj) neizogiben
Valant je povedal, da je podjetje, ki dela za znane blagovne znamke in zaposluje 130 ljudi, ostalo povsem brez dela. "Aprilskih plač ne bomo izplačali, ker jih nimamo od kod," pojasnjuje direktor, ki je pred štirimi leti, ko je Lisca v Krmelju zapirala svoj obrat, tega odkupil in ohranil delovna mesta.

"Dela ni, denarja ni, čakali smo na ukrepe države in zdaj se nam zdi najbližja rešitev stečaj," je odkrit. Po današnjem dogodku v podjetju se mu zdi odločitev lažja. "Vozim se 700 kilometrov daleč, da bi delavkam zagotovil delo. Po tem, kar se je zgodilo danes, nimam več ne volje ne energije," dodaja direktor.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.