Slovenija
15 ogledov

Valentinovo iskanje bližnjic

H graditvi odnosa veliko pripomore že ena kakovostno preživeta skupna ura na dan Žurnal24 main
En dan ni dovolj za telesno in čustveno zdravje srca. Kardiologinja je prepričana, da je valentinovo opomin, da moramo srce ohraniti zdravo.
"Valentinovo je opomin, da moramo srce ohraniti zdravo," razmišlja priznana kardiologinja Marjeta Zorc, predstojnica klinike za kardiovaskularne bolezni Medicor. To pa je po njenih besedah mogoče le z ljubeznijo, ki je tako močno čustvo, da lahko premaga celo bolezen. "Pri zdravljenju je uspeh zagotovljen šele, ko mehanično dajanje zdravil spremljajo tudi topla čustva," pravi Zorčeva, ki obenem opozarja na pomen zdravega načina življenja z redno telesno dejavnostjo, uživanjem hrane z manj maščobami ter veliko sadja in zelenjave ter izogibanjem cigaretam in alkoholu.

Kaj pa druge srčne rane?
Psiholog Sandi Kofol, po rodu iz Nove Gorice, valentinovo primerja z dnevom mrtvih, ko na grobovih dragih prižgemo sveče. "Vmes pa mine 364 dni in vprašanje, ali se sploh spomnimo nanje."

Podobno si po njegovem mnenju tudi za valentinovo domišljamo, da bomo lahko na ta dan popravili vse za nazaj in izboljšali odnos. "A to je le iskanje bližnjic, ki na dolgi rok ne prispevajo h kvaliteti odnosa. Odnos je treba stalno graditi in negovati. Če to počnemo, tudi s praznikom kot takim ni nič narobe."

Kofol zato vsem predlaga, naj si nalijejo čistega vina, saj je tarnanje nad pomanjkanjem časa zgolj priročen izgovor, ki kaže na ohlajanje odnosa. "Ko se s partnerjem ne pogovarjava o stvareh, ki so pomembne nama, meni in njemu, tudi intimnosti ni več."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.