Slovenija
57 ogledov

Varčevalce bi reševali s pogajanji

 sodišče za človekove pravice v Strasbourg Reuters
Slovenija bi nadaljevala pogajanja o starih deviznih vlogah v okviru nasledstva. A s tem se mora strinjati pet držav.

Zaradi sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), po kateri mora Slovenija nekdanjim varčevalcem Ljubljanske banke v Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem plačati predvidoma nekaj sto milijonov evrov, finančna stabilnost Slovenije ne bo ogrožena. Tako vsaj zagotavljajo oziroma ocenjujejo na Banki Slovenije (BS) dan po razglasitvi sodbe.

"Učinki zagotovo niso takšni, da bi ogrozili finančno stabilnost sistema kot celote, je pa dejstvo, da zneski z vidika fiskalnega bremena niso zanemarljivi. Gre za pomembne zneske, zaradi katerih bo treba morda iskati dodatne rezerve glede na to, kar je bilo za to že predvideno. Zneski z vidika proračuna niso majhni, jih bo pa treba plačati," poudarja viceguvernerka BS Stanislava Zadravec Caprirolo.

Slovenija bi se še pogajala

Slovenija pa si bo še naprej, kot doslej ves čas pred ESČP, prizadevala, da bi to težavo z varčevalci rešili v okviru nasledstva SFRJ, saj je problem reševala vsaka država drugače. Slovenija je na primer poplačala varčevalce vseh bank, ki so bile na ozemlju Slovenije, tudi če niso imele sedeža v Sloveniji. "Sodba ne izniči mednarodne obveznosti, ki jo imajo države naslednice po sporazumu o vprašanjih nasledstva in o tem sodišče v sodbi niti ne govori, je pa to logično tudi z vidika mednarodnega prava," meni visoka predstavnica Slovenije za nasledstvo Ana Polak Petrič.

Vse države nekdanje SFRJ pa se morajo strinjati s tem, da sedejo na pogajanja. Prav tako mora obstajati zadostna politična volja. "K oblikovanju te politične volje pa verjetno ne bo pripomogla niti sodba evropskega sodišča," ugotavlja Polak Petričeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.