Slovenija
30 ogledov

Varčevali bi tudi z ukinitvijo majhnih šol

otroci pri zajtrku Saša Despot
Ministrstvo za javno upravo je združenjem občin poslalo izhodišča za pogovore o možnih varčevalnih ukrepih na področju občin. Razlike bi lovili tudi pri šolah in vrtcih.

Kot izhaja iz osnutka zakonskih sprememb, bi prihranke med drugim lahko iskali z ukinitvijo krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti ter manjših javnih zavodov s 15 ali manj zaposlenimi, s čimer bi njihovo finančno in stvarno premoženje postalo premoženje občine.

Možnosti za povečanje prihodkov naj bi bile tudi v razširitvi osnov za obvezno plačevanje občinskih taks za vse dovoljene dejavnosti, ki pomenijo posebno rabo občinske javne površine, infrastrukture občinskih javnih služb in občinskih stavb.

Varčevanje pri šolanju

Ob pripravi zakona za uravnoteženje javnih financ občin pred dobrima dvema letoma je največ razburjenja povzročil predvideni poseg v standarde in normative na področju izobraževanja, za kar so na pristojnem ministrstvu pozneje zatrdili, da je v zakonu pristal po pomoti. Tudi aktualna ministrica za izobraževanja Stanka Setnikar Cankar je včeraj zagotovila, da z varčevalnimi ukrepi ne bodo posegali v standarde in normative, da pa je v njihovem okviru mogoče spremeniti načine delovanja, ki bodo omogočili bolj kakovostno delo.

A občinam poslani osnutek interventnega zakona še vedno vključuje več predlogov na področju vzgoje in izobraževanja. Posegel bi v zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, zakon o osnovni šoli ter zakon o vrtcih, in sicer v delih, ki se dotikajo šolskih okolišev, statusa osnovnih šol, brezplačnega prevoza v šolo in vrtcev.

Za vrtce med drugim predvideva, da bi lahko občina število otrok v vrtcu dodatno povečala za dva otroka in nekoliko povečala število ur vzgojiteljev in njihovih pomočnikov.

Če ima osnovna šola manj kot devet oddelkov, bi se po osnutku zakona morala spremeniti v podružnično, razen če je to edina osnovna šola na območju lokalne skupnosti. Občina pa bi morala podružnično osnovno šolo ukiniti, če bi ta imela manj kot 14 učencev oziroma na obmejnih problemskih območjih manj kot pet učencev, še predlaga zakon, ki so ga v presojo prejele občine.

V Združenju občin Slovenije so pojasnili, da so že pozvali občine, da podajo dodatne predloge, združenje pa se bo na predlog interventnega zakona odzvalo v roku, ki jim ga je dalo ministrstvo, to je do četrtka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.