Slovenija
102 ogledov

Varčujemo, pa naj stane, kolikor hoče!

Ministrstvo za delo. Anže Petkovšek
Ministrstvo za delo. Iz državnih prostorov se selijo v zasebne.

Selitev. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) se konec leta iz prostorov na Kotnikovi 5, ki so v lasti države, seli v stavbo na Kotnikovi 28, katere lastnik je med drugimi Dušan Šešok, prvi mož Iskre ter nekdanji minister za finance in minister za industrijo in gradbeništvo.

Najemnina dol, stroški gor

Pod skupno streho na Kotnikovi 28 bodo po novem združili 289 zaposlenih, ki zdaj uradujejo na štirih različnih lokacijah. To namreč po besedah odgovornih na MDDSZ “izjemno otežuje delo javnih uslužbencev in splošno poslovanje ministrstva”. Štiriinsedemdeset uslužbencev njihovega direktorata za trg dela in zaposlovanje ter služba za mednarodno sodelovanje in evropske zadeve sicer že zdaj delajo na novi lokaciji.

Na MDDSZ trdijo, da bo najemnina novih prostorov cenejša, saj bodo namesto 16 evrov na kvadratni meter, kolikor plačujejo zdaj, plačevali le 11 evrov. Bodo pa obratovalni stroški, za katere trenutno odštejejo 34.819 evrov (za vse štiri lokacije), po novem predvidoma znašali slabih pet tisoč evrov več. A bodo tudi uslužbenci imeli na novi lokaciji za svoje delo približno 400 kvadratnih metrov več prostora.

Za prevoz 7.200 €

Varčevanje ministrstva za delo. | Avtor: Sabina Kržič Sabina Kržič
Analiza ministrstva kaže, da bodo s selitvijo na skupno lokacijo zagotovljeni večja varnost zaposlenih, boljši nadzor nad delom javnih uslužbencev, krajši odzivni čas, prihranek časa sistemskih administratorjev pri pomoči uporabnikom, racionalizacija stroškov ...” pojasnjujejo na MDDSZ.

Poleg tega bodo po novem odpadli stroški mestnega prevoza, pravijo. Ko se namreč zdaj uslužbenci vozijo z ene na drugo lokacijo, za prevoz odštejejo 7.200 evrov na leto, potrebujejo pa tudi kurirja, ki najmanj dvakrat na dan raznosi pošto po različnih lokacijah. Samo za podpisovanje dokumenta, ki ga pripravi javni uslužbenec, lociran na drugi lokaciji, na MDDSZ zdaj porabijo dan ali dva.

Kot dodajajo, približno 30 javnih uslužbencev, ki so na drugih lokacijah, pride enkrat na teden na sestanek na sedež ministrstva ali na drugo lokacijo, za kar posamezni javni uslužbenec izgubi približno 40 minut. “Samo pri prehajanju javnih uslužbencev po lokacijah se izgubi 20 delovnih ur na mesec,” so izračunali na MDDSZ.

Zamenjava z uradom

Na sedež MDDSZ na Kotnikovi 5 naj bi se po naših informacijah preselil urad za varstvo konkurence, ki trenutno s 15 uslužbenci gostuje prav na Kotnikovi 28, MDDSZ pa se pogaja tudi z ministrstvom za javno upravo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.