Slovenija
9 ogledov

"Varnost je bila pomanjkljiva"

Slovenija 19.03.12, skb banka, sefi, foto: policijska uprava policijska uprava
Prva priča na sojenju v zadevi SKB je opozorila na pomanjkljivosti v sistemu varovanja prostorov, predvsem glede povezanosti sefov s policijo in varnostno-nadzornim centrom.

Draženko D. je nekdanji sodelavec Saša Noseta, ki mu sodijo za sodelovanje v ropu. Na noč ropa sta bila v službi prav onadva. Priča je danes povedala, da je pristojne že leta pred ropom opozarjal na pomanjkljivosti.


Prva je bila tehnično varovanje. Zato ne more razumeti, kako se odgovornim "v eni taki ustanovi" ni dalo dopovedati, da "si mrtev, če nimaš povezave z zunanjim svetom". Kot je namreč povedal danes, prostori, v katerih so sefi, niso imeli povezave s policijo ali varnostno-nadzornim centrom. Večkrat je bilo sicer rečeno, da se bo to uredilo, a se ni zgodilo nič, je povedal Draženko D. in je dodal, da so se dogajale razne okvare, denimo okvare trezorskih vrat.

Moral vtipkavati gesla

Zmotilo ga je tudi, da varnostnik ni delal le kot varnostnik, ampak je imel tudi stike s strankami, nekatere so pospremil do sefa, nekajkrat pa se mu je pri starejših ljudeh zgodilo, da jim je moral pomagati vtipkati dodeljeno geslo za vstop v prostore s sefi. Prav tako so šele po ropu uvedli pravilo, da se morajo stranke ob prihodu obvezno identificirati z osebnim dokumentom.

Sam je imel knjigo, v katero je zapisoval tehnične težave in pomanjkljivosti in mu jo je nekaj mesecev po ropu zasegla policija.

Dogodek v noči z 31. oktobra na 1. november 2005 pa je opisal kot sceno v kakšnem ameriškem akcijskem filmu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.