Slovenija
20 ogledov

Varnostniki nezadovoljni

Varnost Koper. Zaposleni zahtevajo 35 tisočakov razlike v izplačanih plačah.
Tudi zaposleni, ki so prišli iz G7, so za december dobili deset odstotkov nižjo plačo. Uradno naj bi bil razlog napaka.
Dragica Andlovič, predsednica sindikata SKVNS

Tožba. "Nihče ne more enostransko znižati plače, saj višino plače ureja pogodba o zaposlitvi. Sprememba pogodbe je možna pod pogojem, da obe strani soglašata. Pri tem mora biti vključen tudi sindikat," pravi odvetnik Mihael Svanjak, ki na Delovnem sodišču v Kopru zastopa skupino 34 zaposlenih v Varnosti Koper. V začetku leta 2009 jim je vodstvo (plače naj bi znižali v celotni skupini G7) namreč znižalo plače za deset odstotkov, razloga pa naj bi bila gospodarska kriza in racionalizacija stroškov, s katero naj bi obdržali zaposlene.

Zaposlujejo iz G7
Prenos
. V Varnosti Koper, ki je spadala v skupino G7, naj bi bilo leta 2009 zaposlenih v povprečju okoli 140 ljudi. Potem ko je podjetje G7 iz Trzina konec oktobra lani šlo v stečaj, je veliko zaposlenih prevzela prav Varnost Koper, ki je prevzela tudi precej njihovih poslov.

Sporna le še višina
Kot je razložil Svanjak, Varnost Koper ne oporeka več izplačilom, oporeka pa njihovi višini – vrednost izplačila razlik v plačah za celotno leto 2009 je 35 tisoč evrov. Do jutrišnjega drugega naroka morajo tako sodišču posredovati svoje izračune. "Ostaja odprto še leto 2010, saj se je znižanje plač nadaljevalo tudi lani," opozarja Svanjak. O tem smo želeli povprašati tudi Norberta Gašperja, direktorja Varnosti Koper, a nam ga včeraj ni uspelo dobiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.