Slovenija
135 ogledov

"Varoval proračun, ne otroka"

Lucija Šikovec Suzana Kos
Kljub napotnici. Niso hoteli opraviti carskega reza, sledila je cerebralna paraliza.

"Zahtevamo izločitev sodnice Mojce Kete Ujčič, ker naj bi se odpravljala rodit v postojnsko porodnišnico in v zadevi ne more biti nepristranska, poleg tega ni želela preložiti obravnave in zaslišati oškodovancev, ki so za tokratno obravnavo predložili zdravniško opravičilo," pojasnjuje odvetnica Lucija Šikovec Ušaj.

Zastopa družino iz Nove Gorice, ki je proti postojnski porodnišnici na koprskem okrožnem sodišču vložila odškodninsko tožbo v višini skoraj 479 tisoč evrov, in sicer "zaradi hude strokovne napake njihovega porodničarja in umanjkanja pojasnitvene dolžnosti".

Najprej z vakuumom

Novogoričanka I. J. je v postojnsko porodnišnico marca 2005 prišla z napotnico za carski rez, ki ji jo je napisala njena osebna ginekologinja. Vzroka sta bila velika glavica otroka in ozka medenica matere.

Porodničar Robert Likar carskega reza ni hotel opraviti. "Zdi se, da je varoval interes proračuna, ne pa interesa matere in otroka, saj je kar naprej govoril o denarju in grozil, da bo morala za carski rez plačati. Čeprav se z vaginalnim porodom ni strinjala, so ga začeli, otroka poskušali izvleči s pomočjo vakuuma, počila ji je maternica, nato so opravili carski rez," razlaga odvetnica po včerajšnji obravnavi.

Za tožbo so se starši odločili po pridobitvi mnenja Marka Lavriča, izvedenca za ginekologijo in porodništvo; zavračajo pa izvedensko mnenje porodnišnice, ki ga je s kolegom za sodišče pripravil kar izbrani zdravnik matere. Ta ji je po porodu takole sporočil, kaj je njenemu drugorojencu: "Ali vaš prvorojenec hodi in se lahko igra? Dobro. Kajti ta otrok 
tega ne bo mogel."

Komentarjev 6
  • aurora 22:26 01.december 2011.

    Doktor Likar je odličen zdravnik, pa tudi postojnska porodnišnica je izjemna ustanova. Sama sem tam rodila in si ne bi želela roditi nikjer drugje. Pri dr. Likarju pa sem bila na posegu in lahko rečem samo dve besedi: strokoven in ...prikaži več predan. Ne nameravam ocenjevati primera, ki ga v podrobnostih ne poznam. Skrbi pa me tovrsten žurnalizem, ki odstira samo zorni kot ene strani. Zgodba ima verjetno dve plati! Objektivno in raziskovalno novinarstvo si podobnega pristopa ne bi dovolilo.

  • SpelaRo 15:49 01.december 2011.

    omejeno število znakov :) nadaljujem: ... jst sem trikrat rodila zadnjič pri Likarju..on me je pregledal, poslal v porodno, in bil pri meni cel porod..ko sem prišla domov sem se takoj prepisala k njemu, ker čez njega ga ...prikaži več ni..simpatičen za vzet domu..ni problema kar ga vprašaš ti lepo pove, prijazen nežen, jst grem vedno nasmejana k njemu in od njega..niti pikice slabega nimam povedat..res tazga nisem še imela...No, jaz sem bila pri njem na eni operaciji, pa tudi pregledal me je večkrat, sedaj ko hodim tja po roku. Čez par dni bom sama stopila v porodno sobo v Postojni in upam, da bom tam naletela nanj.

  • SpelaRo 15:47 01.december 2011.

    poznate zdravnika, ki ga tako veselo blatite?Naj najprej poudarim, da sočustvujem z materjo otroka in da razumem, da se zelo težko sprijazni z zdravstvenim stanjem svojega otroka. V par dneh tudi sama pričakujem svojega prvorojenca in ne dvomim, da ...prikaži več bi se mi utrgalo, če bi dobila tako diagnozo. In po vsej verjetnosti bi krivila zdravstveno osebje, tudi zdravnika, kot je dr. Likar, ker se je z resnico enostavno težko sprijazniti in je lažje, če imaš nekoga, na katerega lahko streseš jezo.Če se bo mati, ki se ji je to zgodilo podpisala pod katerega od komentarjev, ki bodo sledili, bom razumela, vseh ostalih pa ne. Vabim vas, da "poguglate" z geslom dr. Likar Postojna. Zadetkov bo ogromno, pod njimi pa ne bo niti enega negativnega komentarja. Zakaj? Citiram: ...človek in zdravnik z veliko začetnico... Prijazen in res si vzame čas... da take zdravnike kot je dr. Likar lahko samo iščeš... res enkraten... pri porodu je pozoren in zelo lepo mi je zašil, tako, da nimam šivov k