Slovenija
9 ogledov

Varovali Janšo, sodnico in tožilca

slovenija 05.06.13, Franci Matoz, Janez Jansa, Patria, sodisce, sojenje, sodba, Anže Petkovšek
Med razglasitvijo sodbe so ključne akterje procesa varovali policisti.

Petega junija, ko so na ljubljanskem okrajnem sodišču nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo obsodili na dve leti zapora, je policija varovala tudi sodnico, ki je sodbo izrekla, in oba tožilca, ki vodita postopek proti Janši. "Za določene pravosodne funkcionarje je policija izvajala oblike preventivno-operativnih varnostnih ukrepov tako, da se je zagotavljala primerna in zadostna stopnja varnosti," pojasnjujejo na ministrstvo za pravosodje (MP). Ko so Janševi podporniki in nasprotniki napovedali, da se bodo množično zbrali pred sodiščem, so na MP ocenili, da se lahko med njimi pojavijo konflikti. "Glede na odmevnost sodne zadeve in različnega odzivanja javnosti je bilo mogoče pričakovati motenje poslovanja sodišča in grožnje posameznim pravosodnim funkcionarjem," dodajajo na MP.

Varovali tudi Janšo

Ker bi bila lahko ogrožena varnost tako udeležencev shoda kot preostalih obiskovalcev sodišča, so na MP za pomoč pri varovanju zaprosili policijo. Policisti so tako hkrati varovali sodno stavbo, sodno osebje, udeležence protestnega shoda, sodnico, tožilca in tudi Janšo, ki bo do marca prihodnje leto tudi uradno še vedno varovana oseba. Policisti varnostniki, ki so ga spremljali na poti na sodišče in z njega, se morajo sicer zdaj zagovarjati pred komisijo za preprečevanje korupcije, saj anonimni prijavitelj Janši očita, da naj bi sam odredil, koliko varnostnikov naj ga varuje.

Komentarjev 3
  • ac-dc 06:56 24.junij 2013.

    Sodnica je bila pa Kučanova Štefka

  • Šemefuky 00:04 23.junij 2013.

    Obsojenec je povsod videl komuniste in voditelje toatalitarnega sistema, Stanovnika na strehi sodišča, Kučana na drevesu pred sodiščem, Kocjančič je bil maskiran v žensko, Jankovič je ven iz kanalizacijskega jaška visel, Ribičič pa je pijačo na sodišču stregel.

  • umetnik123 22:26 22.junij 2013.

    Zakaj so varovali Janšo? Slovenci smo kulturni narod in človeku, ki ga je že narava prizadela, ne bi storili nič žalega! Njemu je treba kvečjemu pomagat!!!!!