Slovenija
7644 ogledov

Varuh zaskrbljen: "Postaja vse hujše"

Peter Svetina Saša Despot javna predstavitev kandidata za varuha človekovih pravic RS Petra Svetine
Šele ko bomo na vseh ravneh obsodili sovražni in nestrpni diskurz in se tega držali tudi v praksi, bomo lahko naredili premike na bolje, meni Svetina.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je zapis uslužbenca notranjega ministrstva Boruta Jakopina na Twitterju označil za nesprejemljivega. Izrazil je zaskrbljenost zaradi nestrpne retorike v javnem diskurzu. "Sovražni in nestrpni diskurz ne bi smela imeti mesta v družbi, zato ga pri varuhu človekovih pravic obsojamo," so zapisali pri varuhu.

Žaljiv zapis razjezil socialne delavce

Jakopin, na ministrstvu za delo pooblaščen za varstvo osebnih podatkov, je pred dnevi ravnanje delavcev na centru za socialno delo (CSD) ob smrti 10-letnega dečka, ki je minuli teden utonil v reki Soči, na Twitterju pospremil z žaljivim zapisom. Zapis je dodatno pozornost vzbudil tudi zato, ker ga je na svojem računu sprva poobjavil Vinko Gorenak, ki pa je svojo poobjavo kasneje umaknil.

CSD Šiška Slovenija ''Slovenski CSD-ji so leglo feministk, nedofu*** žensk''

Z obsodbo zapisa so se oglasili v socialni zbornici in tudi v Sindikatu centrov za socialno delo Slovenije SINCE07, kjer so varuha človekovih pravic pozvali k obsodbi zapisa.

Na socialnih omrežjih se pozablja na etiko javne besede

Pri varuhu so danes v odzivu navedli, da se trudijo slediti komunikacijam na socialnih omrežjih, kjer pa se po njihovi oceni vse pogosteje pozablja na etiko javne besede. "Videti je, da se tone v vedno hujše žaljivke, destruktivnost, nestrpnost in medsebojna obračunavanja, primanjkuje pa strpnosti do drugače mislečih, razumevanja in spoštovanja tudi njihovega osebnega dostojanstva," so navedli pri varuhu.

Varuh pogosto opozarja na pomen etike javne besede, ki "se začne in konča pri vsakem izmed nas". Šele ko bomo na vseh ravneh obsodili sovražni in nestrpni diskurz in se tega držali tudi v praksi, pa bomo lahko naredili premike na bolje.

Institucija varuha glede na svoje pristojnosti in pooblastila možnosti za posredovanje v konkretnem primeru zapisa na Twitterju sicer nima. Kot so dodali, pa "slovenski pravni red tistim, ki se v tovrstnih primerih čutijo premočno prizadeti v svoji duševni integriteti, zagotavlja določene možnosti tako v okviru civilnega kot kazenskega pravnega varstva".

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 22
  • Tupamaros 07:38 07.avgust 2020.

    Pravice. Kaj pa odgovornost?

  • mb 07:22 07.avgust 2020.

    v tej družbi se mora resnico znati zaviti v celofan. Ne sem se rečt, da je nekdo kreten, mora se rečt, da je oseba s posebnimi potrebami , ni več šicofrenikov so samo ljudje z dualno motnjo itd....

  • hanzi0 06:21 07.avgust 2020.

    Ta varuh mi deluje precej neverodostojno. Ne skrbijo ga izgleda zalitve, hujskanje in fake news, ki jih masovno producirajo levicarski mediji in osebe. Vsak civk iz desne se odktiva topla voda, ker baje predstavlja resno groznjo, za karkoli ze,

Sorodne novice