Slovenija
5847 ogledov

''Slovenski CSD-ji so leglo feministk, nedofu*** žensk''

CSD Šiška Saša Despot
Uslužbenec ministrstva za notranje zadeve (MNZ) Borut Jakopin, kjer dela kot pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov, je pred dnevi, ob tragični utopitvi 10-letnega dečka v Soči, tvitnil, da so slovenski CSD-ji leglo feministk, nedof****, zafrustriranih žensk.

V socialni zbornici ostro obsojajo nedavni zapis uslužbenca na ministrstvu za notranje zadeve na račun zaposlenih v centrih za socialno delo (CSD). "Takšni žaljivi zapisi imajo noto diskreditacije in globoko posegajo v integriteto zaposlenih," je zapisal generalni sekretar zbornice Vilko Kolbl. V zbornici zahtevajo umik zapisa in opravičilo.

Uslužbenec ministrstva za notranje zadeve (MNZ) Borut Jakopin, tam pooblaščen za varstvo osebnih podatkov, je pred dnevi ravnanje delavcev CSD ob smrti 10-letnega dečka, ki je minuli teden utonil v reki Soči, pospremil z žaljivim zapisom.

 | Avtor:

Zato v Socialni zbornici Slovenije, ki je osrednje strokovno združenje na področju socialnega varstva, zahtevajo takojšen umik spornega tvita in javno opravičilo Jakopina zaposlenim v CSD.

Strokovni delavci v CSD kljub že tako težki situaciji v procesu reorganizacije in kadrovski podhranjenosti veliko prispevajo k zmanjševanju stisk ranljivih skupin državljanov, je ob tem v zapisu za opomnil Kolbl. Svoje delo opravljajo z visoko stopnjo strokovnosti, odlikuje pa jih skrb za pomoč sočloveku. Ob svojem delu sledijo visokim etičnim in moralnim standardom ter empatiji za delo z ljudmi v stiski, je dodal.

Zapis na Twitterju je sicer dodatno pozornost vzbudil tudi zato, ker ga je na svojem računu sprva poobjavil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade (KPV) Vinko Gorenak. Ta je pozneje svojo poobjavo umaknil.

Jakopinov tvit so ostro obsodili tudi V Sindikatu centrov za socialno delo Slovenije SINCE07 in varuha človekovih pravic Petra Svetino pozvali k obsodbi zapisa. Prepričani so, da gre za kršenje ustavne pravice do osebnega dostojanstva in za sovražni govor, nedostojen kogarkoli, še posebej pa visokega uslužbenca MNZ.

Z MNZ so v sredo sporočili, da zagovarjajo spoštljivo in dostojno komunikacijo. Ocenili so, da je bila konkretna objava njihovega uslužbenca skrajno neprimerna in da se od nje distancirajo. Dodali so, da Jakopin pri svojem delu ne razpolaga in ne dostopa do osebnih podatkov zaposlenih v CSD.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so navedli, da obsojajo psihično, fizično in verbalno nasilje, da je takšna komunikacija neprimerna in da je na mestu opravičilo zaposlenim v CSD.

 

Komentarjev 52
 • igorgeus 11:47 07.avgust 2020.

  država, v kateri se s tako lahkoto žali polovico prebivalstva (ženske), ni in ne more biti demokratična.

 • sandi76 09:35 07.avgust 2020.

  Tudi sam imam slabe izkušnje s CSD-jem (prepričan sem , da zaradi nesposobnosti zaposlenih), ampak način komuniciranja in opisovanja v raznih medijih pa presega mejo dobrega okusa. Primerno jurišnikom časopisa Nova24 !

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 19:48 06.avgust 2020.

  Naši CSD-ji so sramota demokratične države!! Imel sem veliko problemov z njimi saj imam nezakonskega otroka in me je socialna delavka obravnavala kot tretje razrednega državljana !! Imel sem veliko dolžnosti in po njenem mnenju skoraj nobene pravice!!