Slovenija
17 ogledov

Varuhinja: Napad na pravno državo

Zdenka Cebasek Travnik BOBO Žurnal24 main
Odločitev MNZ, da sodne odločbe v primeru Gazvoda ne bo izvršilo, po besedah varuhinje človekovih pravic pomeni nespoštovanje sodnih odločb in s tem napad na pravno državo.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik namreč meni, da je država dolžna Gazvodi sredstva izplačati ne glede na revizijo, ki jo je vložilo ministrstvo za notranje zadeve (MNZ). Odločitev MNZ, da država Gazvodi ne bo nakazala sredstev v višini nad 122.600 evri, kot nalaga pravnomočna odločba sodišča, je zelo slab zgled državljankam in državljanom, meni varuhinja. "S tem država kaže, da pravnomočnih odločb državnih organov ni treba izpolniti, če se z njihovo vsebino ne strinjajo," ocenjuje.

Gazvoda začasno prekinil stavko
Anton Gazvoda je po 20 dneh stavko začasno prekinil. Njegov odvetnik Uroš Pogačnik je dejal, da sta se z Gazvodo sestala z ministrom za notranje zadeve Dragutinom Matejem, pogovori potekajo in obstajajo realne možnosti, da pride do takšne rešitve, ko gladovna stavka ne bo več potrebna. Z ministrstvom pa so se dogovorili, da konkretnih informacij zaenkrat še ne bodo posredovali.

Po Pogačnikovih besedah zahtevajo povrnitev škode, ki je bila Gazvodi povzročena v letih 1997, 1998 in 1999. Gazvoda je po njegovih besedah v 20 dneh gladovne stavke shujšal za 12 kilogramov in "se ne počuti prav dobro".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.