Slovenija
7228 ogledov

Vas v stanovanju zebe? To je razlog, da še ne ogrevajo!

Ventil na radiatorju Profimedias
Formalni pogoji v večjem delu Slovenije bodo po napovedih Arsa izpolnjeni danes.

"Bliža se nova kurilna sezona," so na Twitterju zapisali pri Agenciji za okolje. "V večjem delu Slovenije bodo formalni pogoji za njen začetek izpolnjeni v torek 29. septembra."

Pri Energetiki Ljubljana pojasnjujejo, da se uporabniki daljinskega ogrevanja v Ljubljani o začetku ogrevalne sezone odločajo sami. "Tako je že od leta 1991 naprej," pojasnjuje Doris Kuković z Energetike Ljubljana. "V praksi to pomeni, da se v primeru, da živijo v večstanovanjskih stavbah, obrnejo neposredno na njihovega upravnika in mu sporočijo, da jih zebe. Lahko pa se obrnejo tudi neposredno na Energetiko Ljubljana. Za priklope toplotnih postaj namreč skrbijo njihovi vzdrževalci."

Nekatera stanovanja že ogrevajo

Energetika Ljubljana jih od 4.100 vzdržuje 700 in te lahko priklopimo sami, preostale pa morajo njihovi dejanski vzdrževalci, za kar prejmejo zahtevo s strani upravnikov. "Priklopi se dnevno povečujejo, zato lahko rečemo, da se je ogrevalna sezona v Ljubljani že začela," pojasnjuje Kukovićeva. "Za primerjavo, v letu 2018 so se prvi priklopi začeli že v začetku septembra, v letu 2019 pa, tako kot letos, proti koncu septembra."

Jesensko vreme Prognoza Slovenija Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka v začetku oktobra

"Formalnega pogoja ta teden še ne bo"

Pri Energetiki Maribor pravijo, da po preveritvi meritev zunanje temperature na uradni meritvi merilne postaje Arso na Vrbanskem platoju v Mariboru pogoj za vsesplošno vključevanje ogrevanja vsem objektom ta teden po vsej verjetnosti še ne bo izpolnjen. "Po prejetih podatkih je bila zunanja temperatura na omenjenem merilnem mestu včeraj, dne 27. septembra ob 21:00 in 22:00 uri še vedno 12.2 stopinje Celzija," razlaga Mitja Dolinšek z Energetike Maribor. "Glede na nadaljnjo vremensko napoved predvidevamo, da formalnega pogoja za vključevanje ogrevanje ta teden še ne bo."

"Ogrevanje na sistemu daljinskega ogrevanja MOM lahko odjemalci naročijo kadarkoli in ni pogojeno s pričetkom kurilne sezone."

Mitja Dolinšek, Energetika Maribor

Kaminska peč | Avtor: Profimedia Profimedia
 

A zaradi različnih želja dojemalcev in stanja ovojev stavb posameznih objektov so ta teden upraviteljem objektov poslali obvestilo, v katerem sporočajo, da avtomatske vključitve ogrevanja ta teden še ne bo. Bodo pa ogrevanje vklopili na poziv upraviteljev oz. javljenih predstavnikov za ogrevanje posameznih objektov. 

Priklop na željo uporabnikov

"Ogrevanje na sistemu daljinskega ogrevanja MOM lahko odjemalci naročijo kadarkoli in ni pogojeno s pričetkom kurilne sezone," razlaga Dolinšek. "Omenjeno pravilo za splošno vključitev ogrevanja ( tri krat zapored pod 12 stopinj Celzija ob 21. uri) služi predvsem kod varovalka za vključitev ogrevanja vsem odjemalcem v večstanovanjskih objektih, tudi tistim, ki pred tem zaradi kakršnih koli razlogov pričetka ogrevanja niso javili preko svojih pooblaščenih predstavnikov. V primeru, da navkljub naši vključitvi ogrevanja le tega nočejo, nam lahko to preko kontaktnih oseb oz. upraviteljev po analognem postopku sporočijo in ogrevanje prekinemo."

Kurilna sezona se uradno začne z izpolnitvijo pogojev, ki so vezani na vreme. "Po navadi je to v začetku meseca oktobra," pravi Dolinšek. "So pa v zgodovini že bile sezone s pričetkom 15. septembra in tudi sezone s pričetkom kasneje proti koncu oktobra." Lani se je tako kurilna sezona pričela 3. oktobra, leto poprej pa 27. septembra. Najpozneje v zadnjih desetih letih se je ogrevalna sezona pričela leta 2014, in sicer šele 23. oktobra.

SPL: 30 odstotkov objektov že ogrevajo

Pri SPL-u pojasnjujejo, da so v približno 30 objektih ogrevanje že vklopili. "V večini objektov v našem upravljanju pa bo ogrevanje vklopljeno do konca tedna," razlagajo pri SPL. "Termin vklopa je odvisen od vremenski razmer in želja naših strank."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar jezeran
    jezeran 12:05 29.september 2020.

    od kar sem v hiši še nisem začel tako zgodaj kuriti kot letos. res da kamin, ampak vseeno