Slovenija
33 ogledov

Vaščanom je prekipelo

V bližini odlagališča teče potok Vrtače, ki ga želijo vaščani zaščiti kot naravn Žurnal24 main
V akciji so očistili rob gozda, tja so zdaj tovornjaki vozili odpadni material.

“V akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu! smo iz tega gozda odpeljali za dve traktorski prikolici navlake, zdaj pa prav tam raste prava deponija odpadnega gradbenega materiala!” se je hudoval eden izmed vaščanov, ki so se zbrali ob cesti ter tovornjakom in traktorjem, ki so dovažali odpadni gradbeni material, zaprli pot.

Gradbeni odpadki
Skrb investitorja. V skladu z uredbo o ravnanju z odpadki, ki nastanejo pri gradbenih delih, mora zanje investitor poskrbeti tako, da jih odda zbiralcu gradbenih odpadkov ali izvajalcu njihove obdelave. Največje količine gradbenih odpadkov, za katere investitorju ni treba zagotoviti oddaje zbiralcu, so na primer za beton in opeko 50 kubičnih metrov ter za les, steklo in plastiko deset kubičnih metrov.

Kot so nam povedali, so tovornjaki Gradbeništva Vidic ves popoldan, najprej skozi Krko in Cerovce, nato pa skozi Smolenjo vas dovažali odpadni gradbeni material, domnevno ostanke večje stavbe, ki so jo tistega dne rušili v središču Novega mesta, ob nekdanji gostinski šoli.

Poklicali policijo
“Naša cesta je že tako ozka in zelo slaba, vsi ti silni tovornjaki pa jo še dodatno uničujejo. Da nevarnosti, ki jo ti tovornjaki predstavljajo za naše otroke, ki so sicer s kolesi vse popoldneve na tej cesti, niti ne omenjamo,” je pristavila vaščanka.

Tako zaradi uničevanja ceste kot gozda so se odločili na pomoč poklicati policijo. Kot nam je povedala Alenka Drenik, tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto, so policisti na kraju dogodka preverili navedbe o odlaganju odpadnega materiala v naravno okolje. “O svojih ugotovitvah bodo obvestili pristojni inšpektorat za okolje,” je dodala Drenikova.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Uradne deponije so

Na naše vprašanje, ali so s primerom inšpektorji že seznanjeni, jim na Inšpektoratu RS za okolje in prostor še ni uspelo odgovoriti. Kakor tudi ne na vprašanje, kam sicer lahko v Novem mestu in okolici gradbeni material odlagamo. Neuradno smo od gradbincev izvedeli, da naj težav z odlagališči ne bi bilo, saj je najbližje že na Rajnovščah pri Stranski vasi, dovoljenja za zbiranje in predelavo gradbenega materiala pa imata v nekaterih opuščenih kamnolomih tudi največji novomeški gradbeni podjetji CGP in Begrad.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.