Slovenija
98 ogledov

Vasi odrezane od sveta

Poplavljen Škocjan
1/62
Bralka Barbara
Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Obilne padavine so povzročile številne težave predvsem v vzhodni polovici države.

Minulo noč je v večjem delu Slovenije padlo od 30 do 80 litrov dežja na kvadratni meter, manj padavin je bilo le na skrajnem zahodu države.

Težave z naraslimi vodami in zalitimi objekti imajo na širšem območju Dolenjske. Na področju občine Novo mesto je bilo poplavljenih več objektov. Najhuje je bilo v Ratežu, Suhadolu, Malih in Velikih Brusnicah, Hrušici, Selih pri Ratežu, Črmošnjicah pri Stopičah, v Kotih ter v Novem mestu v ulicah Belokranjska cesta, Nad mlini in v Podbevškovi ulici. Skupaj je bilo poplavljeno po prvih ocenah vsaj okoli 25 objektov. 

Na Kostanjevici ceste pod vodo

Ponoči je reka Krka na več mestih zalila Kostanjevico na Krki, tako da je mesto zaprto za ves promet. Gasilci so že včeraj zvečer začeli s polnjenjem in razvozom protpoplavnih vreč ter opazovanjem narasle reke Krke in obveščanjem prebivalcev. Tekom noči so izvedli več intervencij in pričeli s črpanjem vode iz več stanovanjskih hiš. 

Reka Krka še vedno narašča. Poveljnik kostanjeviške civilne zaščite Robert Zagorc je za zurnal24.si povedal, da umiritev stanja pričakuje šele v zgodnjih jutranjih urah. "Krka še vedno raste. Tam nekje med 3 in 4 centimetri na uro. Tričetrt otoka je pod vodo. Stanje se iz minuto v minuto spreminja. Vse je zaprto. To se tudi jutri ne bo spremenilo," je izjavi Zagorc in dodal, da je na terenu 52 ljudi in da bodo ekipe dežurale vso noč.

Alarm se je na tem območju sprožil ob pol enih zjutraj alarm, ker je začel poplavljati Lačni potok na Doljni in Zgornji Prekopi. "Tam je bilo poplavljenih 16 domačij, vsega skupaj 30 objektov," je povedal in dodal, da so tam razmere pod kontrolo.

Sledile so intervencije na Kostanjevici, kjer so bila in so še pod vodo številna cestišča, zalilo pa je tudi nekaj hiš. Nekaj po dvanajsti uri so izvedli preventivni izklop električne energije na otoku. "Ocene so bile že včeraj take, da bi se lahko ponovile razmere iz 2010," je še dodal Zagorc.

Poleg tega imajo na območju še veliko plazov. "V Orehovcu je plaz zasul zunanjost ene hiše. Podrlo jim je nadstrešek, z ene strani pa je bila hiša zasuta z zemljo. To smo uspešno sanirali. Ogromno pa je manjših plazov, ki so zaprli ceste, predvsem ob Gorjancih."

Evakuirali družino s petimi otroki

Na področju občine Dolenjske Toplice je bil v Soteski poplavljen Tehniški muzej in v Loški vasi gospodarski objekt. Na področju občine Škocjan je bilo poplavljenih več objektov. Najhuje je bilo v krajih ob potokih Radulja in Dolski potok. Poplavljenih je bilo najmanj 28 stanovanjskih objektov, 20 pa jih je bilo ogroženih. Na območju Šmarjeških Toplic je voda zalila več mlinov in drugih obvodnih objektov. 

Na področju občine Mokronog-Trebelno so bili poplavljeni objekti v krajih Dolenje Laknice in Roje pri Trebelnem. Iz stanovanjske hiše v Dolenjih Laknicah so evakuirali dve osebi. Ogroženih je še osem stanovanjskih objektov v kraju Puščava.

Plaz je močneje poškodoval stanovanjsko hišo, občina pa je za tamkajšnjo družino s petimi otroki poiskala nadomestno nastanitev. Vnovič se je premaknil plaz v Štravberku, kjer so že pred dnevi poskrbeli za tam bivajočo družino.

V Šentjerneju izredne razmere

Poveljnik regijske Civilne zaščite (CZ) Dolenjske in Bele krajine Klemen Gorše je povedal, da je narasla Krka na šentjernejskem območju odrezala vasi Zameško, Mršeča vas, Čisti breg in Hrvaški brod. Po besedah poveljnika šentjernejske CZ Jožka Jakšeta vladajo v tamkajšnji občini izredne razmere, kljub temu pa se stanje počasi umirja. Ocenil je, da je sicer glede vode najhujše mimo. Čaka jih še dolgotrajna sanacija, škode pa še ne morejo oceniti.

Na področju občine Šentjernej je bilo poplavljenih več objektov. Najhuje je bilo v krajih Šmarje in v Šentjerneju. Po prvih ocenah naj bi bilo poplavljenih okoli 70 objektov, večinoma stanovanjskih hiš. V kraju Gorenje Gradišče so gasilci iz stanovanjske hiše evakuirali dve odrasli osebi in dva otroka. Sprožila sta se dva večja zemeljska plazova v kraju Hrastje in pri Tolstem vrhu.

Predsednik Gasilske zveze Šentjernej Aleš Medle je za zurnal24.si dejal, da je za prebivalci občine pestra noč. Gasilci so bili v pripravljenosti že od včerajšnjega popoldneva, saj je bilo napovedano, da bo reka Krka povzročala težave. Vendar pa jih je tokrat narava presenetila. "Presenetilo nas je, ker je voda priletela z Gorjancev. Ni šlo samo za vodotoke, ampak tudi hudournike. Ne znamo si razlagati, od kje je voda prišla tako na hitro. Kar pestra izkušnja je bila za vse občane jugovzhodnega dela občine," je dejal Medle, ki ga po nočni intervenciji sedaj čaka še sanacija doma. "V spodnjem delu stanovanja smo imeli od 12 do 15 centimetrov vode," je povedal.

V popoldanskih urah so gasilci in drugi prostovoljci svoje moči usmerili v polnjenje vreč, s katerimi bodo pomagali prebivalcem ob reki Krki, ki še vedno narašča.

"Ceste v podgorjanskem delu občine se že čistijo, potoki se vračajo v struge, a počasi. Reka Krka se še vedno dviguje za več kot centimeter na uro. Gasilci so protipoplavne vreče razdelili. Imamo jih dovolj, saj so jih imeli tudi nekateri domačini,“ je za nas povedal Medle in dodal, da je večina gasilcev okoli 18. ure zaključila z delom. "Nekateri so že od 22. ure na nogah,“ še pravi Medle, ki upa, da se bodo napovedi Arsa uresničile. "Po njihovih napovedih se leto 2010 ne bi smelo ponoviti.“

Ker v občini ocenjujejo, da bi se lahko gladina Krke dvignila danes na raven poplav leta 2010, je šentjernejski župan Franc Hudoklin že v jutranjih urah občane pozval, naj na varno umaknejo premoženje in v primeru potrebe pokličejo pomoč na številko 112.

Tudi v Sevnici zemeljski plazovi

V občini Sevnica je nočno deževje zalivalo hiše in ceste ter sprožilo več zemeljskih plazov. Težave so povzročali številni manjši hudourniki, narasla reka Mirna in potok Sevnična. Narasla voda je z nakopičenim vodnim plavjem podrla tri mostove. Na terenu je posredovalo 110 gasilcev z dvajset vozili iz deset prostovoljnih gasilskih društev.

Štab Civilne zaščite Občine Sevnica je sporočil, da so gasilci zgodaj zjutraj začeli z reševanjem prevoznosti cest, s črpanjem vode iz številnih kleti in postavljanjem protipoplavnih vreč.

Največ težav je bilo v dolinah reke Mirne in potoka Sevnična. Kljub številnim težavam je gasilcem, pripadnikom civilne zaščite, aktiviranim gradbincem in vzdrževalcem cest uspelo zagotoviti prevoznost večine cest, nekaj posameznih hiš pa še nima vzpostavljenega dostopa.

V dolini Sevnične so se zaradi visokega vodostaja, okrepljenega pretoka in večjih količin plavja podrli trije mostovi. Zalilo je več stanovanjskih objektov na področju Taborniške ulice in Planinske ceste v Sevnici.

Potok Sevnična se je sredi dneva umiril, kritična pa ostaja Mirna. V Mirnski dolini se je ob glavni cesti sprožilo več zemeljskih plazov, nekatere so že sanirali. Številni zemeljski plazovi so se sprožili na kmetijskih zemljiščih, predvsem na območjih krajevnih skupnosti Šentjanž, Tržišče in Boštanj, so še sporočili iz Sevnice. Voda zaliva tudi objekte v občini Trebnje.

Delovna noč je tudi za gasilci na območju Krškega in Brežic. V Veliki vasi pri Krškem je voda zalila približno trideset objektov. Več stanovanjskih hiš je bilo zalitih tudi v Leskovcu pri Krškem, krajih Raka, Ardro pri Raki, Zaloke, Brestanica, Stolovnik in Gornji Leskovec.

Kakšne so razmere pri vas? Fotografije posledic obilnega deževja nam lahko posredujete prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.