Slovenija
20 ogledov

"Včasih jih tudi ne vidimo"

"Razlogov, zakaj ljudje zapustijo prizorišče nesreče, je več," nam pove prometni psiholog. Pri pobegu gre za kombinacijo osebnostnih lastnosti, šoka in situacije. Kazen tudi do pet let zapora.

"Eden izmed razlogov pobega je, da so ljudje v šoku po nesreči enostavno ne razmišljajo in je njihov glavni cilj pobeg iz kraja neprijetnega dogodka. Ko se ta človek enkrat umiri, po navadi obžaluje pobeg," nam pojasni prometni psiholog Marko Polič.

Nekdo je lahko izjemno dober človek, vendar se bo v takšnih okoliščinah odzval povsem drugače. Spet drugi so popolnoma brezobzirni in jim je odgovornost popolnoma tuja.
Marko Polič

"Drugi razlog je seveda izognitev odgovornosti, saj ljudje dostikrat naredijo lumparijo, nato pa jo poskušajo na vse pretege prikriti," nadaljuje in doda, da nekateri ljudje sploh ne opazijo, da so nekaj povozili ali zbili. "Če povoziš pijanca, ki leži na tleh, se voznik tega mogoče ne bo niti zavedal, saj ima lahko občutek, da je zapeljal čez kakšno stvar na cesti."

Dolžni ste pomagati!

Psiholog opozarja, da morajo biti ljudje pozorni na vedenje na cesti in se vesti v skladu s prometnimi pravili. "Zavedati se morajo, da so vozniki v nesreči dolžni pomagati žrtvi."

Do pet let zapora

Ne glede na krivdo za prometno nesrečo (torej tudi, če je ni povzročil) je tisti, ki pobegne s kraja prometne nesreče, lahko odgovoren za kaznivo dejanje zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči (328. čl. Kazenskega zakonika RS). Če je bil z njegovim prevoznim sredstvom ali zaradi njegovega prevoznega sredstva kdo poškodovan, pa ga pusti brez pomoči, se ga lahko kaznuje z zaporom do enega leta. Če je poškodovani utrpel hudo telesno poškodbo ali smrt, pa je predpisana zaporna kazen od treh mesecev do petih let.

Letos 25 pobegov
PU Ljubljana je v prvih petih mesecih letošnjega leta obravnavala 25 prometnih nesreč s pobegom in telesnimi poškodbami. Od tega je bilo 16 prometnih nesreč raziskanih in 9 neraziskanih. Prav tako se je v omenjenem obdobju zgodila ena prometna nesreča s pobegom in smrtnim izidom, ki pa je prav tako raziskana.

Izgubimo stik s stvarnostjo
Ko se zgodi nekaj nevarnega – smo žrtev ali povzročimo telesne poškodbe –, smo lahko v šoku takoj po nesreči, včasih vsa stvar pride za nami, nekateri pa so na to povsem odporni. "Nekoč sem bil priča prometni nesreči, ko je voznik pri Zagorju do smrti povozil voznico. Povzročitelj nesreče je sedel v avtu in se pomikal naprej in nazaj, tako da je bilo popolnoma nemogoče vzpostaviti stik," psiholog opiše lastno izkušnjo.

Obstaja profil povzročiteljev nesreč?
Psiholog navaja, da je bilo po svetu na to temo narejenih ogromno raziskav, vendar točnega profila storilca, ki bi ga bilo treba izločiti iz prometa, niso uspeli oblikovati. Še pred 2. svetovno vojno so ugotovili, da nekateri ljudje povzročajo več nesreč kot drugi. "Ugotovili so, da je posameznik v nekaterih trenutkih bolj nagnjen k nesreči. Gre za ljudi, ki imajo zdravstvene težave, probleme v službi, se jim mudi na življenjsko pomemben sestanek ..." konča Polič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.