Slovenija
1726 ogledov

Včeraj manj okužb kot pred tednom dni

Covid-19 koronavirus test Profimedia
Delež pozitivnih testov je včeraj znašal 2,6 odstotka, pred tednom dni 3,2.

Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 819 PCR testov, pri tem je bilo potrjeno pozitivnih 21 novih primerov okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov PCR znaša 2,6 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 14.531 hitrih testov, poročajo na spletni strani covid-19 sledilnik.

Povprečje novih primerov zadnjih sedmih dni je 54,1, 14-dnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev je 36,1. 

V primerjavi s prejšnjo soboto so podatki nekoliko boljši; prejšnjo soboto je bilo s 774 testi PCR potrjenih 25 novih okužb, delež pozitivnih testov je znašal 3,2 odstotka. Še teden dni pred tem je bilo opravljenih 850 testov PCR in 12.171 hitrih testov, delež pozitivnih testov je znašal 1,1 odstotka. Potrjenih je bilo devet novih okužb.  

V državi imao trenutno hospitaliziranih 28 obolelih, od tega jih je na intenzivni negi 10.

Nova odredba

Medtem je v državi začela veljati odredba o začasnih ukrepih na področju organizacije in opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja covida-19, s katero minister za zdravje pri zdravstvenih izvajalcih v javni mreži določa začasne ukrepe. 

Pri osebah, ki imajo prisotne znake okužbe dihal, druge znake covida-19, pozitivno epidemiološko anamnezo ali potrjeno okužbo z novim koronavirusom, se opravljajo zgolj nujna zobozdravstvena pomoč in storitve, katerih opustitev bi vodila v trajne okvare splošnega in ustnega zdravja, na obstoječih nujnih vstopnih točkah za zobozdravstvo, kjer za to obstajajo prostorski pogoji in dovolj ustrezne osebne varovalne opreme.

Izvajalci, navedeni v odredbi, so: Zdravstveni dom Ljubljana, Osnovno zdravstvo Gorenjske (ob sobotah, nedeljah in praznikih ter dela prostih dnevih), Zdravstveni dom Maribor, Zdravstveni dom Novo mesto, Zdravstveni dom Koper, Zobozdravstveni dom Nova Gorica in Zdravstveni dom Murska Sobota.

Izvajalci, ki opravljajo zdravstveno dejavnost na primarni ravni, v skladu z odredbo na svojem območju zagotavljajo tudi vstopno točko za odvzem brisov za ugotavljanje okužbe in cepilna mesta proti covidu-19.

Odredba poleg tega izvajalcem nalaga dnevno zagotavljanje zadostnega števila prostih mest za zdravljenje covidnih bolnikov, po potrebi pa lahko ti izvajalci prekinejo izvajanje zdravstvenih storitev, razen tistih s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, onkoloških storitev ter obravnav nosečnic, porodnic in novorojencev.

Odredba velja do 31. avgusta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Barbara_Small 15:21 18.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar drecos
    drecos 11:58 18.julij 2021.

    nabivanje v prazno

  • Želvica 11:23 18.julij 2021.

    Moderna pravi da bojo super cepivo naredil.. https://sestavacepiva.si/prihodnost-cepiv-pogled-podjetja-moderna zanimivo, vsak let en odmerek pa smo brez prehladov, gripe in covida