Slovenija
5940 ogledov

Včerajšnji mirni protesti niso bili tako nedolžni ...

Protest zoper PCT Žurnal24
Obvestilo policije o ukrepih, ki so jih uporabili na včerajšnjem protestnem shodu v Ljubljani.

Policisti so v okviru varovanja neprijavljenega shoda do sedaj zaznali 43 kršitev Zakona o javnem redu in miru in 75 kršitev Zakona o javnih zbiranjih: ''Večinoma gre pri obeh zakonskih podlagah za iste kršitelje,'' so sporočili iz policije.

Eni osebi so zasegli pirotehnična sredstva in vodijo prekrškovni postopek, eni osebi pa je bil zasežen drug nevaren predmet, ki ga ni dovoljeno nositi na javnem shodu ali javni prireditvi. Vodijo tudi postopek o prekršku in zbirajo obvestila zaradi kršitev Zakona o javnih zbiranjih za organizatorja.

Prav tako je bilo obravnavanih šest kršitev cestno prometnih predpisov in kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega. 

Več o včerajšnjem shodu si lahko preberete tukaj.

Protesti zoper PCT Slovenija Protest tokrat minil brez solzivca in vodnega topa

Poškodovanih ni bilo

Do sedaj so bila zaznana 4 kazniva dejanja. V enem primeru gre za kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari (poškodovano službeno vozilo policije) in v treh primerih za kaznivo dejanje napad na uradne osebe in preprečitev uradnih dejanj (metanje granitnih kock v policiste). ''Po do sedaj znanih podatkih, noben policist ni bil poškodovan,'' so zapisali v policiji.

V času varovanja shoda je bilo skupno pridržanih 17 oseb na podlagi Zakona o nalogah in pooblastilih policije. Vse osebe so bile po preteku razlogov za pridržanje izpuščene.

Za vzpostavitev javnega reda so bila uporabljena tudi prisilna sredstva. Šlo je za uporabo telesne sile zaradi obvladovanja upiranja oseb in odrivanja množice in sredstva za vezanje in vklepanje. Po do sedaj znanih podatkih ni bilo poškodovanih oseb.

Policija še vedno zbira obvestila glede dogodka.

dezurni@styria-media.si

Trg republike Slovenija Danes se s protesti lahko zaplete, zdaj je tam nekaj deset ljudi in policijski helikopter

 

Komentarjev 15
  • QSprm 09:06 22.oktober 2021.

    Zgovoren primer dobro znanega dejstva. Visoko usposobljeni inkasanti so povsem neuporabna falanga rezmiskih placancev. Avtisticni mulci s pistolami za pasom so dobri edino za sprijene provokacije in ustvarjanje nasilja. Ni pa treba nanje racunat tudi pri najbolj enostavnih zadevah, kajti ...prikaži več za slehernika jim je ob dvojnih placah manj kot malo mar.

  • Ender3 11:43 21.oktober 2021.

    Policija je bila zopet interesno in politično izrabljena in ponovno je, presegla zakonske kompetence. https://insajder.com/slovenija/andraz-tersek-policija-nima-pravice-do-razpuscanja-shodov-jemanja-dokumentov-drzavljanom

  • popokatopetl 10:51 21.oktober 2021.

    Ob sredinih protestih se Janši in Hojsu smeje