Slovenija
17383 ogledov

Protest tokrat minil brez solzivca in vodnega topa

Protesti zoper PCT
1/17
Žurnal24
Protestniki so se danes zbrali na Kongresnem trgu, nato pa so se razkropili po Ljubljani.

Danes je Trg republike, kjer so preteklih nekaj tednov potekali protesti zoper PCT, v celoti ograjen zaradi Ljubljanskega maratona. Ograde na Trgu republike so že postavljene in bodo zaradi načrtovane športne prireditve ob koncu tedna tam tudi ostale.

Protestniki so se zato preselili na Kongresni trg. Naša novinarka se je tam pogovarjala s predsednikom stranke Resni.ca Zoranom Stevanovićem, ki ji je povedal, da si od današnjega shoda obeta enako kot od vseh shodov do zdaj. "Vladi je treba postaviti jasne zahteve. Prva je ta, da takoj odstopi in pride do razpisa predčasnih volitev, druga pa, da takoj odpravijo obvezujoče ukrepe."

Stevanoviću razlog, zakaj je Trg republike ograjen, ni znan. "Videli smo, da je vlada ogradila Trg republike. Ni jasno, zakaj; pravijo, da zaradi maratona, a maraton se odvija šele v nedeljo. Dejstvo je, da je ta trg naš in bi nam morali dovoliti, da tam protestiramo, to je naša ustavna pravica. Ampak protestiramo lahko kjerkoli, zato smo šli danes na Kongresni trg," je še dejal za Žurnal24.

Zbralo se je precej manj protestnikov kot prejšnje tedne, po oceni policije jih je bilo okrog štiri tisoč. Zbirali so podpise vseh zbranih, da bi lahko dokazali, da se v tem času niso okužili. Več fotografij si lahko ogledate v galeriji. 

1/17
zurnal24.si

Kot so povedali govorci na shodu, si želijo dostopa do zdravstva za vse, boljše medije in konec diskriminacije zoper necepljene. Eno od protestnic je policija popisala že dobro uro po začetku protesta, prosili so jo tudi, naj izprazne torbico. Popisali so tudi nekaj drugih udeležencev.

Sicer pa je glasen aplavz in podporo prejel protestnik, ki je povedal, da so ga po 35 letih dela v proizvodnji postavli pred vrata, ker ne izpolnjuje pogoja PCT. Sledili so žvižgi in jezni vzkliki "lopovi, lopovi".

Protest zoper PCT | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Policija je shod okrog šeste ure razpustila, protestniki pa so se razpršili po ulicah, kjer so ponekod zaustavili promet. Zatem so se ponovno vrnili na Kongresni trg, kjer jim je policija skušala preprečiti prehod na Slovenski cesti. Nekaj posameznih protestnikov je okrog osmih zvečer še vedno vztrajalo, policija jih je popisala, večina pa jih je že pred tem odšla domov. 

Protest je tako večinoma minil mirno, policija ni uporabila niti solzivca niti vodnega topa.

dezurni@styria-media

Komentarjev 44
  • Dusan12 22:40 20.oktober 2021.

    Ja Slak, imaš še kakšno kozo, da nam bo razlagala svoja blesava strokovna mnenja, nam ovcan Slovenceljnom, pa ta butara lahko dobi na zavodu za zaposlovanje samo metlo v roke ti pa njene usrane spodnjice, da se boš po kšihtu ...prikaži več orng obrisal švic pod pazduho, pa ti si strokovnjak za Gunesovo knjigo, o polaganju besed v usta telebanom, ki jih zvabiš v studio, si jeftino prodana počka, kapiš,….

  • Dusan12 20:11 20.oktober 2021.

    Le v kup, le v kup, uboga gmajna, …. Uh, kako se to lepo sliši, Izrodek in slovensko ljudstvo, si mislil one, ki so prišli čez Kolpo pred desetletji s trebuhom za kruhom, si eden od njih, nevem, samo vprašam, a Leona ni blizu…

  • izRODEk 19:46 20.oktober 2021.

    Naslednji teden se protivladni mirni protesti zaačnejo po vseh večjih slovenskih mestih: Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Murska Sobota, Novo mesto, Postojna, Koper, Nova Gorica in Trbovlje. Odstop vlade ter razpis predčasnih volitev takoj! Vabljeni vsi na ulice in trge! Pravica ...prikaži veča do protesta je legitimna pravica! Sploh, kadar država krši lastne zakone in ne spoštuje Ustave! PS: Protesti niso povezani z nobeno ideologijo ali katero koli politično stranko. Organizator: Slovensko ljudstvo!