Slovenija
25 ogledov

Veber postal novi predsednik DZ

Janko Veber Saša Despot
Poslanci so določili novega prvega med sabo. Z 52 glasovi za in 34 proti je to postal Janko Veber.

Tri oddane glasovnice so bile neveljavne, med poslance pa so jih razdelili 89. "Zahvaljujem se vam za izkazano zaupanje," je po izvolitvi dejal Janko Veber, ki pravi, da razume tudi vse tiste, ki ga niso podprli.

"Vestno in predano bom poslušal opravljati tudi delo predsednika državnega zbora," pravi Veber, ki upa, da bodo s konstruktivnim pogovorom oblikovali najboljše možne rešitve, ne glede na to, ali jih bo predlagala koalicija ali opozicija.

Upa, da bo sodelovanje pri najpomembnejših projektih oblikovano tako, da bodo imeli prednost ljudje in država: "Če bomo delovali kot politika uspešno, se bo to odražalo na gospodarski rasti in blaginji ljudi."

Pravi, da ne razmišlja o tem, koliko časa bo na funkciji, ampak o dobrem delu. Po njegovem mnenju je treba nezaupnico razumeti kot reakcijo na padec gospodarske rasti. "Če nova vlada ne bo dobila zaupnice, bo čas za predčasne volitve," je dejal.

SDS: Tudi glas proti SD

Kakšen bo izid, je bilo mogoče napovedati že med predstavitvijo mnenj poslanskih skupin. Podporo so mu tako napovedali v poslanski skupini narodne skupnosti, PS, SD, DL in DeSUS.

V SDS so glasovali proti. Kot je dejal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, je glas proti  Veberu tudi glas proti nekonsistentnosti SD. Spomnil je tudi na negativno mnenje računskega sodišča, ki ga je Veber dobil kot župan Občine Kočevje.

SLS: Ne Vebru, da Bratuškovi

Roman Žveglič iz SLS je še pred glasovanjem pojasnil, da Vebra ne bodo podprli, saj se jim ne zdi dovolj državniški. Mihael Prevc je dejal, da bi v SLS raje videli človeka, ki bi se v preteklosti izkazal kot bolj konstruktiven in povezovalen, ampak ker je dobil večinsko podporo, želijo vse dobro pri delu.

Podporo so Vebru odrekli tudi v NSi. Kot je dejal Matej Tonin, bi si v njihovi stranki želeli bolj zmernega in povezovalnega kandidata. "Tudi če državni zbor potrebuje predsednika, ga moramo izglasovati odgovorno," je dejal Tonin.

Komentarjev 14
  • klincek 13:02 28.februar 2013.

    gec a si s kočevja ko ga tako obožuješ,lohk ga dam peleš

  • privat 12:21 28.februar 2013.

    Pa kaj res Slovenija ne premore enega politika ,ki mu bi narod lahko verjel???Ki bi delal samo "pošteno" Mat koliko bo lahko ta ladja še plula?? Dokler moj otrok ne bo lačen...potem pa se nebo dalo drugače kot "narod si ...prikaži več bo pisal sodbo sam"!! in ne lopovi in tatovi!!

  • titty 15:58 27.februar 2013.

    katastrofa za slo se je končno končala!!!! Juhuhu! Konec diktature!