Slovenija
19 ogledov

Veber pred razrešitvijo

Janko Veber Saša Despot
Parlamentarna večina podpira razrešitev Vebra, SD ostaja osamljena.

Predsednik vlade Miro Cerar je v državni zbor poslal predlog za razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra, so potrdili v kabinetu predsednika DZ Milana Brgleza. Cerar prosi, da DZ o predlogu odloči v najkrajšem možnem času. Po ocenah Cerarja je Veber ravnal netransparentno, ko je obveščevalno-varnostni službi Morsa naročil analizo posledic prodaje Telekoma.

Židan v bran Vebru

Veber je ves čas vztrajal, da ne bo odstopil in ima pri tem trdno podporo stranke SD, ki je stopila v ban svojemu ministru. Cerarja je pozvala k spoštovanju koalicijskega sporazuma, ki med drugim predvideva, da je premier dolžan ministra najprej opozoriti, če meni, da ne ravna pravilno. "Edino tako je možno državo varovati pred politično krizo," je dejal prvak SD Dejan Židan in poudaril pomen spoštovanja koalicijskega sporazuma. Predsedstvo SD bo o nastalem položaju razpravljalo v sredo.

SMC podpira Cerarja

Poslanci SMC odločitev predsednika vlade in predsednika SMC podpirajo v celoti, saj gre po njihovi oceni tako za pravno kot politično odgovornost ministra. Vodja poslanske skupine SMC Lilijana Kozlovič je spomnila, se je premier za poziv k odstopu odločil, ker je ugotovil nezakonitost delovanja pri uporabi obveščevalno-varnostnih služb, ker ni sledljivosti dokumentacije oziroma opravljenih nalog, kar posledično pomeni, da je celotna služba delovala nestrokovno.

NSi bo glasovala za razrešitev

Po napovedih predsednice NSi Ljudmile Novak bo vseh pet poslancev NSi glasovalo za razrešitev ministra Janka Vebra, ki jo bo predlagal premier, če Veber ne odstopi. "Če je nekdo ravnal proti zakonu, potem je prav, da odide in to takoj," je poudarila Ljudmila Novak. "Ocenjujemo, da bi bilo za ministra veliko bolje, če bi priznal napako in odstopil."

Cerar naj preveri zaupanje

Predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša pa Cerarju predlaga naj med poslanci državnega zbora preveri, koliko mu sploh še zaupajo oziroma naj predlog za razrešitev ministra Vebra veže na zaupnico vladi, če med partnerji vladajoče koalicije ni enotnosti.

"Sedanje stanje lahko zaradi svežine prejšnjih volitev zdrži še letos, lahko vmes pride tudi do zamenjave vlade, v naslednjem letu pa nas čakajo predčasne volitve," pravi Janša. Vebra, če oziroma ko se bo v državnem zboru odločalo o njegovi zamenjavi, ne bodo podprli.

Cerar pa naj bi bil v nezavidljivem položaju zaradi dvojnih meril. "Tokrat zahteva upravičeno zamenjavo ministra, ki je kršil zakon, nekaj tednov nazaj pa je branil ministra iz kvote SMC, ki je po dokončni sodbi vrhovnega sodišča kršil ustavo. Gre za pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča," dodaja Janša.

Začetek konca te vlade?

Vlada bi po mnenju političnega analitika Mateja Makaroviča dokaj nemoteno delovala tudi v primeru, če koalicijo zapusti stranka SD. Stranka se je po njegovih ocenah znašla v situaciji, v kateri težko potegne dobro potezo. Analitik Igor Pribac sicer dvomi o izstopu SD iz koalicije, bi pa takšen korak po njegovem pomenil začetek konca te vlade.

Pribac meni, da bo obrambni minister prav zaradi vsebine koalicijskega sporazuma očitno "zaščiten kot kočevski veper". Res je, da se je Cerar zaradi tega znašel v zagati oziroma pred dvema argumentacijama, ki si nasprotujeta. Prva je ta, da je pravnih dvomov glede Vebrovega ravnanja preveč, da bi lahko ministra branil. Na drugi strani pa Cerar s tem, ko je Vebru postavil nekakšen ultimat, ni spoštoval procedure, določene v koalicijskem sporazumu, je pojasnil.

"Poraz Vebra bo tudi poraz SD"

Nad dejstvom, da predsednik vlade koalicijskemu sporazumu očitno ne namerava dosledno slediti oziroma ga ne jemlje preveč resno, bi se morali koalicijski partnerji najbrž vsaj nekoliko zamisliti, pa opozarja Makarovič. "Ključno vlogo imajo namreč očitno razmerja moči v koaliciji, ne pa natančna določila sporazumov," je pojasnil.

SD se je sicer po Makarovičevem mnenju znašla v situaciji, v kateri težko potegne zelo dobro potezo, "težko pa je reči, katera je manj slaba". Glede na to, kako odločno je stala za svojim ministrom, bo Vebrov poraz razumljen tudi kot poraz stranke, v primeru, če SD ostane v koaliciji, je pojasnil. 

Komentarjev 6
  • Johan Spohan 21:53 31.marec 2015.

    Obramboslovje kot znanstvena veda je edino v Sloveniji. In takl intelektualni potencial znanstvene vede obramboslovje je Slovenijo popeljal tam kjer je, v dreku. Bedaki, oz. opvce pa podpirate tega komunističnega konvertita.

  • franke 19:50 31.marec 2015.

    KUPUJEMO BREZPILOTNA LETALA ,OTROCI SO PA V ŠOLI LAČNI. JE TO PRAV!!!!!??????

  • Tupamaros 11:43 31.marec 2015.

    Plešasti se ne bo nikoli več potegoval za oblast. izučilo ga je.