Slovenija
3360 ogledov

Imamo veliko postelj, ampak kaj bo z bolniki z rakom in astmo?

Aleš Rozman
Dr. Aleš Rozman, direktor Klinike Golnik, opozarja, da se bolnišnice počasi začenjajo polniti, kar bi lahko pomenilo težave za druge redne programe.

V zadnjih nekaj tednih število okuženih narašča, dosegel pa je tudi ranljivo populacijo, zato se počasi začenjajo polniti bolnišnice. Če bo število okužb naraščalo, se bojimo, da bomo presegli kapacitete, namenjene za covid-19, ki jih lahko še zmoremo, ne da bi se to odražalo na drugih programih. "Če bo število okuženih naraščalo, če se bo število hospitalizacij večalo, bodo začeli odpadati redni programi, podaljšale se bodo čakalne vrste. Apeliral bi na državljane, ki z dobrim sodelovanjem, lahko potek okužbe zamejijo," je dejal dr. Aleš Rozman, direktor Klinike Golnik. Rozman je bolnike, ki imajo druge težave, prosil, naj poiščejo pomoč pri zdravniku, da jih napotijo v sistem, da ne bo dodatne kolateralne škode.

V zdravstvu so zaskrbljeni zaradi velikega števila ljudi v populaciji okuženih, ki ne vedo, se ne spomnijo ali nočejo povedati, kje so se okužili. Poudaril je, da se vsakemu lahko zgodi, da se okužbi, pomembno pa je, da sodeluje pri epidemiološki preiskavi, saj lahko s tem tudi reši življenja. Spomnil je tudi na vse preventivne ukrepe in uporabo aplikacije. V tej zimi bomo po njegovem mnenju priča drugačni normalnosti, vendar moramo zagotoviti, da bodo vse inštitucije nomralno delovale. "Neke minimalne žrtve bo treba sprejeti," je komentiral. 

koronavirus COVID-19 Slovenija meja z Italijo Slovenija Vlada spremenila ukrepe za omejevanje širjenja covida-19
 
Prehlad | Avtor: Profimedia Profimedia
"Prihaja čas viroz, respiratornih okužb, ki nimajo specifičnih kliničnih slik. Covid-19 je eden od njih," je opozoril. "Dobra izkušnja iz prvega vala in tudi z južne poloble je, da če upoštevamo ukrepe za covid-19, zamejimo tudi ostale viruse," je poudaril in pozval vse, da "stopimo skupaj to zimo". 

Ureja se tudi področje financiranja

"Rad bi pozdravil odločitev vlade, da se financira brise za covid. Do zdaj moramo žal ugotoviti, da covid-19 še ni našel ustrezne poti do financ. Vsi si želimo, da bi v čim krajšem možnem času bilo urejeno stabilno financiranje za brise, vstopne točke, kot za stroške bolnikov, ki se zdravijo v bolnišnicah na rednih in intenzivnih oddelkih. Ti stroški so zdaj precej večji, kot jih dobimo povrnjene od zavarovalnice. Tukaj ne gre za neko nespecifično okužbo, ampak za konkretni virus, ki potegne za sabo celo vrsto dodatne obravnave, podaljšanih hospitalizacij, večje potrebe po osebju, pa tudi do oportutnitenih stroškov, ker ne morem zraven teh bolnikov dati nekega drugega bolnika," je poudaril dr. Rozman. 

Vrtec Koronavirus Slovenija Nova pravila za testiranje otrok, meja je 4. razred

Na Kliniki Golnik imajo po njegovih besedah trenutno sedem hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. Bolnišnica lahko normalno deluje, če je pri njih hospitaliziranih do 10 pacientov s to boleznijo. V primeru, da število naraste, pa bodo prisiljeni zapreti katerega od drugih oddelkov. "Če bo huda epidemija, bomo večali kapaciteto, a bo to pomenilo večjo kolateralno škodo za druge bolnike, kot so bolniki z rakom, astmo," je pojasnil. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar Maja Kajza
    marelica 16:52 13.september 2020.

    celotna Slovenija ima 30 bolnikov na opazovanju, zdravniki pa trdite, da bi vecje stevilo obolelih ogrozilo sistem v bolnici...saj ne morem verjet koliko bolnisnic in koliko postelj ima Slovenija ?

  • Janez 07:34 11.september 2020.

    Ne razumem Rozmana , niti drugih imunologov , niti celotni NIJZ. Po eni strani govorijo kako obvladujejo situacijo, da ni potrebno zapirati šol in vrtcev ampak samo posamezne oddelke itd, sedaj ga pa vidim jamrati. Govori nasprotujoče si stvari in ...prikaži večn seje paniko. Sedaj tudi sam več ne verjamem našim "strokovnjakom"???

  • jezero 05:57 11.september 2020.

    Ta janšist z Golnika, gobezdač na kvadrat, na se posveti zdravljenju po domovih ostarelih. Če zna, seveda.