Slovenija
430 ogledov

Več kot 10.000 ljudi brez obveznega zdravstvenega zavarovanja že več kot eno leto

Slovenija 04.07.13, zdravniski pregled, zdravnik, pacientka, foto: shutterstock Shutterstock
Ste samozaposleni in ste pozabili ali niste uspeli plačati zdravstvenega zavarovanja? Pri naslednjem zdravniškem pregledu pripravite denarnico!

"Prejel sem obvestilo, da za obvezno zdravstveno zavarovanje dolgujem dva tisoč evrov. Obvezno zdravstveno zavarovanje imam zdaj ukinjeno, čez nekaj dni pa sem naročen pri zdravniku na rentgensko slikanje in preiskave. Bom to moral plačati sam?" sprašuje bralec. V zdravstveno blagajno je prispeval skoraj 17 let, ko je bil redno zaposlen, zdaj je nekaj več kot dve leti samozaposlen. Skrbi ga tudi, kako bo poravnal račun, ki znaša dve tisoč evrov.

"Vrnemo, ko boste plačali"

"V  času, ko niso poravnane obveznosti iz naslova   prispevkov, lahko uveljavljate le  nujno  zdravljenje. Ostale  storitve si  morate  zagotoviti  z  lastnimi  sredstvi, ki pa jih ZZZS povrne,  ko  so  poravnane  obveznosti do ZZZS," odgovarjajo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Otrokom bodo stroške vseeno krili

Taka pravila veljajo od leta 2002, z novelo zakona leta 2011 pa zavarovančevi  otroci  ali otroci za katere zavarovanec skrbi in jih preživlja nimajo zadržanih pravic. čeprav so zavarovani kot družinski člani po zavarovancu, ki nima poravnanih obveznosti plačevanja prispevkov. 

Drugi družinski člani, ki so zavarovani po neplačniku, v času, ko obveznosti plačavenja obveznega zdravstvenega zavarovanja niso poravnane, lahko na račun zdravstnegega zavarovanja uveljavljajo le nujno zdravljenje. 

Med neplačniki največ samostojnih podjetnikov

Podatke  o  neplačilu  prispevkov  za  obvezno zdravstveno zavarovanje  pridobi  od  Finančne  uprave  RS (Furs). Pravice  so  zavarovanim  osebam zadržijo, če je dolg večji od. limita, ki znaša 50 evrov. Med  neplačniki  prispevkov  je največ, okoli polovica samostojnih podjetnikov.

Sredi leta je imelo pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja že več kot eno leto blokiranih več kot 10 350 ljudi, 10.116 zavarovancev in  236  po njih  zavarovanih  družinskih  članov, torej zakoncev in staršev. 

Obvezno zdravstveno zavarovanje ZZZS blokira le tistim neplačnikom, ki si sami plačujejo prispevke in so tako sami odgovorni za poravnavo. Zaposlenim, ki nimajo nobenega vpliva na to, ali bo delodajalec zanje plačal prispevke glede na zakon pravic, četudi delodajalec obveznega zdravstvenega zavarovanja ni plačani,  ne ukinejo.  

Komentarjev 4
  • Boris Odreitz 21:54 24.januar 2017.

    točno tako je gnoj od človeka nacist česa takega se v tako imanovani totalitarni TITOVI Jugoslaviji ni nikoli zgodilo. Lepo bravo In to je desnica uredila SDS in sorodniki !

  • dragec 18:58 23.december 2015.

    kako neumno razmišljaš -pravi janšist

  • Johan Spohan 08:03 23.december 2015.

    Bodo pa "begunci" imeli vse zastonj in bodo obravnavani prednostno. Domači naj pa škripnejo. Smo pač humanitarna država.