Slovenija
27 ogledov

Več kot 200 postelj

Aleš Zalar, minister za pravosodje, in Dušan Valentinčič, vršilec dolžnosti gene Žurnal24 main
Dobski zapori. Že letos bo v njem prostora za 40 obsojencev, konec prihodnjega leta še za 174.

V dobskem zavodu za prestajanje kazni zapora sta včeraj pravosodni minister Aleš Zalar in Dušan Valentinčič, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij, položila temeljni kamen za gradnjo dveh novih blokov zapora, ki bosta omogočala namestitev 174 obsojencev.

Izgradnja naslednje leto

Stiska v zaprtem delu
Kapaciteta. V dobskem zavodu je po navedbah direktorja Jožeta Podržaja 296 postelj. “Od tega v zaprtem delu 233, v polodprtem oddelku 40, v odprtem pa 23,” je pojasnil in dodal, da na Dobu danes kazen prestaja 486 obsojencev. “Od tega v zaprtem delu 427, v odprtem oddelku 21 in v polodprtem 38.” Štiri postelje na odprtem in polodprtem oddelku so proste. “Iz teh podatkov je jasno, da je stiska dejansko v zaprtem delu. Namesto 233 obsojencev jih je 427,” je izpostavil in dodal, da bodo z omenjenimi premestitvami težavo delno ublažili, ne pa rešili.

Po Zalarjevih navedbah je za gradnjo v državnem proračunu za leto 2010 na voljo 12 milijonov evrov, za leto 2011 pa 17 milijonov. Pogodba z izvajalcem, to je podjetje Imos, je že podpisana. Dela naj bi bila končana naslednje leto, namestitev v nove prostore pa bodo izvedli konec prihodnjega leta ali takoj v začetku leta 2011.

Namestitev še letos
Že letos pa bodo v opuščeno vojašnico na Puščavi preselili do 40 obsojencev. Ministrstvo za pravosodje se je namreč z ministrstvom za obrambo in občinama Šentrupert ter Mokronog - Trebelno dogovorilo, da tja preselijo odprti oddelek dobskega zavoda iz Slovenske vasi.

“To namestitev obsojencev bomo začeli izvajati predvidoma čez 14 dni. Gre za popolnoma pripravljeno lokacijo in objekt. Imamo že vso potrebno opremo, samo še namestili jo bomo in ta preselitev se lahko izvede. Tako bomo pomembno razbremenili kapacitete v Slovenski vasi in prispevali k izboljšanju prostorskih razmer za tiste, ki kazen prestajajo tam,” je pojasnil Zalar.

Tudi zaposlitev
Na širšem območju vojašnice, ki obsega skoraj 12 hektarjev, občini Šentrupert in Mokronog - Trebelno načrtujeta industrijsko-obrtno cono, v kateri naj bi zaposlitev dobili tudi obsojenci. “Mislimo, da je revitalizacija celotne vojašnice na način, kot je zamišljeno, prava pot povezovanja tako državnih kot lokalnih interesov,” je ob tem izpostavila Ljubica Jelušič, ministrica za obrambo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.