Slovenija
36 ogledov

Več kot 50 klicev na dan

Hamdija Okić (na fotografiji), po poklicu gradbinec, pravi, da se upokojiti še n Žurnal24 main
Zavod za zaposlovanje. Klici posledica reforme. Nekaterim se mudi še pravočasno v pokoj. Slaba praksa. Tine Stanovnik: Takšna izhodna strategija ni pametna niti s stališča posameznika.
Mladi.Glede na izobrazbo bom delal dlje kot do 65. leta,” o upokojitvi razmišlja Marko Funkl, nekdanji član predsedstva Študentske organizacije Slovenije. “Reforma je potrebna, ampak ne v obliki, v kakršni je predstavljena zdaj. Glede mladih me je zmotilo zlasti to, da se je v zakon v drugem branju vključil amandma, ki spodbuja zaposlovanje mladih do 26. leta. Največja brezposelnost mladih pri nas je pri tistih od 25. do 30. leta. Po drugi strani so sprejeli zakon o malem delu, ki zagotovo ne bo polnil pokojninske blagajne. Mladim naj dajo redno zaposlitev, ne malega dela,” novo pokojninsko zakonodajo komentira Funkl.

Pokojnine. Ob koncu leta zavodi za zaposlovanje ugotavljajo, da je starejših brezposelnih glede na lani več. “Na dan imamo prek 50 telefonskih klicev na temo nove pokojninske zakonodaje in možnosti upokojevanja pod starimi pogoji, iz česar sklepamo, da se bo do novega leta priliv še povečal," so sporočili iz območne službe zavoda za zaposlovanje v Ljubljani.

14-odstotno povečanje informativnih izračunov višine pokojnine ali datuma upokojitve so zaznali na zavodu v primerjavi z lani.

Prejemniki denarnega nadomestila, ki se jim ta pravica izteče in jim do izpolnitve pogojev za upokojitev manjkajo največ tri leta, bodo namreč še do konca leta lahko uveljavili pravico do plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Po 1. januarju bodo do tega upravičeni le tisti, ki jim do upokojitve manjka še eno leto.

Vsi bi šli v pokoj
Na zavodu za zaposlovanje pri tem poudarjajo, da sicer niso pristojni za informiranje starejših brezposelnih o možnosti upokojitve v luči sprejemanja nove pokojninske zakonodaje. “Za to so pristojni na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz),” so povedali.

Z Zpiza so nam sporočili, da se je število zahtevkov za informativni izračun višine pokojnine ter datuma upokojitve v primerjavi z lani povečalo za nekaj več kot 14 odstotkov (s slabih 58 tisoč na skoraj 66 tisoč). “Ocenjujem, da je večje število vlog za predhodni izračun datuma izpolnitve pogojev do starostne pokojnine ter višine pokojnine posledica sprememb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki večinoma zaostruje pogoje za upokojitev,” je dejal Brane Kokot z Zpiza.

Brezposelni. V obdobju od januarja do novembra je bilo med brezposelnimi, starejšimi od 55 let, 4.276 delavcev, v istem obdobju lani je bilo takih 7.757, letos pa 8.688.
Ljubljana. V ljubljanski območni službi zavoda za zaposlovanje je bilo letos prijavljenih 18 odstotkov več brezposelnih moških, starejših od 55 let kot lani in 6,3 odstotka več žensk, starejših od 53 let.

Nespametno
Takšna izhodna strategija ni pametna. Vsakemu posamezniku gre seveda za lastne interese. Ampak to ne bi smelo biti niti v interesu posameznika, vsak bi moral delati do neke razumne starosti, ne pa iskati možnosti za predčasno upokojitev,” meni Tine Stanovnik z ekonomske fakultete v Ljubljani.

Mladi niso rešitev
Pokojninsko zakonodajo in zakon o malem delu je spremljal tudi Marko Funkl, nekdanji član predsedstva Študentske organizacije Slovenije: “Dokler imamo sto tisoč brezposelnih, se mi ne zdi smiselno polniti blagajne z višanjem upokojitvene starosti.” Stanovnik pa je o tem dejal, da višanje upokojitvene starosti ni povezano z brezposelnostjo mladih. “To ekonomsko preprosto ne drži. Družboslovcem se zdi, da se delovno mesto sprosti zgolj, če gre nekdo v pokoj, kar pa ne velja.

MINI ANKETA
"Upokojila se bom pri 69 letih"


Kdaj mislite, da se boste upokojili? Kaj menite o ljudeh, ki se želijo čim prej upokojiti?

Kira Cerjak, 26 let, politologinja
Menim, da se bom upokojila pri kakih 69 letih. Zdi se mi prav, da država poskrbi za nezaposljive, a do neke mere, ne za vsako ceno.

Lea Lipovšek, 25 let, asistentka PR
Pri najmanj 65 letih. Demografija je takšna, da ne moremo več pričakovati socialnih ugodnosti, kot so obstajale v preteklosti.

Marko Funkl, 26 let, študent
Sam bom delal dlje kot do 65. leta, vendar si ne predstavljam, da bi to počel delavec za tekočim trakom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.