Slovenija
8 ogledov

Več kot 9.400 ljudi proti lovu na zaščitene ptice

Ruševec DOPPS
Predstavniki Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (Dopps) so skupaj z Umanotero in Tretjim členom v imenu 64 organizacij ministru za kmetijstvo in okolje Dejanu Židanu predali peticijo proti lovu na ptice, ki jo je podpisalo 9.406 ljudi.

Židan je po predaji peticije pojasnil, da usklajevanja glede tega potekajo, vendar je usmeritev ministrstva jasna. "Lov razumemo kot metodo, s katero uravnavamo populacije tistih živali v Sloveniji, ki tega same zaradi posegov človeka niso sposobne," je poudaril Židan. Ministrstvo na lov ne gleda kot na pridobitno dejavnost.


Predsednik Doppsa Tomaž Jančar je poudaril, da so se podpisniki odločili izreči proti lovu na ogrožene vrste ptic, poleg tega so se izrekli tudi proti lovu na ptice za zabavo in užitek.

"Organizacije menijo, da je lov na ptice zgolj z vidika športa in zabave nesprejemljiv za sodobno družbo in obračamo se na ministrstvo, da pri vsaki spremembi uredbe upošteva strokovne argumente ter se zavzame za to, da Slovenija postane država, varna pticam," je dodal.

Kampanja, ki je potekala v okviru spletne skupnosti za aktivno državljanstvo Tretji člen, je nastala kot odgovor civilne družbe na aktualne predloge za spremembo uredbe o določitvi divjadi in lovnih dob. Ti predlogi med drugim vsebujejo dodajanje osmih zavarovanih vrst ptic na lovni seznam, večina od njih je v Sloveniji ogroženih gnezdilk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.