Slovenija
6195 ogledov

Več kot pol novih služb je za tujce

Ljubljana 04.11.2010, Zavod za zaposlovanje, Vegradovi delavci, zdomci, vpisovan
1/2
Benjamin Kovač
V zadnjem letu so več kot pol novih služb pri nas dobili tujci. Natančneje, število delovno aktivnih državljanov Slovenije se je povečalo za 9556, število delovno aktivnih tujih državljanov pa za 10.189.

Število delovno aktivnih tujcev se je v enem letu povečalo za 9,3 odstotka, število delovno aktivnih državljanov Slovenije pa za 1,2 odstotka. Podatki se nanašajo na letošnji in lanski september.

Leta 2013 je bilo v Sloveniji delovno aktivnih 53 tisoč tujcev, letos jih je več kot 109 tisoč, kar pomeni, da se je njihovo število v osmih letih več kot podvojilo.

Kot kaže, pri nas že zmanjkuje ljudi, ki so pripravljeni poprijeti za delo, čeprav je na zavodu za zaposlovanje prijavljenih skoraj 66 tisoč ljudi. Podrobneje lahko o tem berete tukaj.

Leta 2013 je bilo med delovno aktivnimi sedem odstotkov tujcev, zdaj jih je že 12,4 odstotka.

V predelovalnih dejavnostih je le 14 odstotkov vseh delovno aktivnih tujih državljanov, a v zadnjem letu se je zaposlilo 1605 slovenskih državljanov in 4326 tujih državljanov, njihovo število se je povečalo za petino.

V gradbeništvu, kjer je skoraj pol vseh delovno aktivnih tujcev, se je v enem letu na novo zaposlilo trikrat toliko tujih državljanov kot slovenskih državljanov.

Skoraj tretjina zaposlenih v dejavnosti prometa in skladiščenja je tujih državljanov. Njihovo število se je v enem letu povečalo za 604. medtem ko se je število delovno aktivnih slovenskih državljanov zmanjšalo za 404.

Ves čas nas je okrog dva milijona, toda ...

"Po letu 2012 se Slovenija sooča z intenzivnimi demografskimi spremembami. Čeprav se število prebivalcev Slovenije že dlje časa giblje okoli dveh milijonov, pa se od leta 2012 intenzivno spreminja starostna sestava prebivalstva, in sicer v smeri povečevanja deleža starejših. Pri tem se število prebivalcev, ki spadajo v najbolj aktivno starostno skupino (20–64 let), zmanjšuje za okoli osem tisoč oseb letno, število starejših (nad 65 let) pa v podobnem obsegu povečuje. Takšne demografske spremembe prispevajo k naraščanju problema pomanjkanja delovne sile, kar predstavlja izziv tako za podjetja kot tudi za nosilce ekonomske politike," pravijo na Uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

V zadnjih desetih letih je več priseljenih kot odseljenih tujcev, "kar kaže na to, da delodajalci problem pomanjkanja delovne sile vseskozi rešujejo z zaposlovanjem tujih delavcev".

Slika: Priseljevanje in odseljevanje v obdobju 2008–2020

Priseljevanje | Avtor: UMAR UMAR

A priseljevanje je zgolj eden izmed možnih pristopov za soočanje s pomanjkanjem, pravijo na Umarju. "Treba je vzpostaviti pogoje za zgodnejši vstop in kasnejši izstop s trga dela, kar zahteva večjo povezanost izobraževanja in gospodarstva, vzpostaviti sistem vseživljenjskega izobraževanja, ki bo omogočal zaposljivost in menjavo karier skozi celotno življenjsko obdobje, ter spodbuditi zdrav način življenja in vlaganja v varnost ter varstvo pri delu. Za večjo učinkovitost uporabe človeškega kapitala je treba okrepiti medgeneracijsko sodelovanje v podjetjih in spodbujati razvoj managementa različnih generacij (age-management). Potreba po vseživljenjskem učenju izhaja tudi iz uvajanja avtomatizacije in robotizacije, ki spreminjajta delovna mesta in zahtevata nova znanja," pravijo na Umarju.

"Oblikovati je treba učinkovito migracijsko in integracijsko politiko, ki bosta zagotavljali pogoje za kakovostno življenje priseljencev in tudi pogoje za vračanje slovenskih državljanov iz tujine, kroženje možganov ter privabljanje delavcev z ustreznimi znanji iz drugih držav," še dodajajo na Umarju.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 58
  • eminenca 16:16 06.januar 2022.

    mimogrede, tolk vas je tukaj, ki vam je še ta plača očitno previsoka in vsem gre v nos ta podpora države... pa zakaj se ne vtaknete v cigane, narkomane, šipce in še kaj, ki dobivajo podporo zase in za svoje ...prikaži več mulce, pa seveda nikol ne bodo delal... to seveda nikogar ne zanima in še tistih 700€ minimalca je preveč, da ne govorimo kdo se je boril za ta dvig... jajo zagotovo ne, ker zanj smo premalo produktivni, samo on je produktiven, vsi ostali državljani smo pa njegovi papki, bebčki, neproduktivni

  • blayo 10:48 06.januar 2022.

    Hjah, podpora je previsoka ozirama ni prilagojena. Zakaj bi delal za 800 EUR, če lahko za 350 živiš brez dela...

  • MK 10:46 06.januar 2022.

    gledam skozi okno vse brezdelneže, naročajo pice, pijejo pive... dobijo pa skor toliko kot delavci ki delajo.