Slovenija
35 ogledov

Več kot polovica že doživela nasilje

geja Shutterstock
Kar četrtina vprašanih je doživela tudi fizično nasilje.

V lezbični, gejevski, biseksualni in trans skupnosti ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji in transfobiji opozarjajo na nesprejemljivo vedenje, s katerim se soočajo. Pozivajo k spoštljivim družbenim odnosom. Letošnji dan se v mednarodnem pogledu osredotoča na potrebo mladih iz omenjene skupnosti, da odraščajo v varnem okolju.

Tudi fizično nasilje 

Po zadnji raziskavi med lezbijkami in geji, ki se je dotaknila tudi nasilja nad njimi, je več kot polovica vprašanih že doživelo nasilje zaradi svoje spolne usmerjenosti. Najpogostejša oblika nasilja je bilo psihično nasilje, v približno četrtini primerov pa fizično nasilje.

Najbolj nevaren prostor tako za lezbijke kot geje je javni prostor, denimo ulica in bari. Verbalno ali fizično obračunavanje z geji in lezbijkami je v določenih mladostniških skupinah način dokazovanja in potrjevanja svoje heteroseksualne mačistične identitete, navajata avtorja raziskave Alenka Švab in Roman Kuhar.

Lezbijke, geji, biseksualne in trans osebe, ki so pogosto žrtve ustrahovanja, opuščajo šolanje in imajo zato manjše možnosti na trgu dela, opozarjajo na fakulteti za socialno delo v Ljubljani. Ravnanja, ki so sovražna do istospolnih, biseksualnih ali trans oseb, pri žrtvah povzročajo stres, depresijo, tesnobo in celo srčno kap ali samomor.

Izenačenje partnerskih zvez

Na ministrstvu za zunanje zadeve ob dnevu boja proti homofobiji navajajo, da Slovenija pri promociji tega sklopa človekovih pravic v svoji zunanji politiki sledi smernicam EU za spodbujanje uresničevanja in varstvo vseh človekovih pravic LGBTI oseb (lezbijke, geji, biseksualne, transseksualne in interseksualne osebe), ki jih je sprejel Svet EU za zunanje zadeve junija 2013.

"Še naprej se bomo zavzemali, da problematika diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti ali spolne identitete ostaja na dnevnem redu mednarodnih in regionalnih organizacij kot so ZN, Svet Evrope in EU. Slovenija si tudi na nacionalni ravni prizadeva za odpravo diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete," so zapisali.

V koalicijski SMC pa so zapisali, da so kot socialno-liberalna stranka podprli uveljavitev izenačenja istospolnih partnerskih zvez z raznospolnimi. Zdaj SMC v okviru t. i. mavrične koalicije argumentirano zagovarja, da je morebitni referendum o izenačitvi istospolnih partnerskih zvez z raznospolnimi pravno nedopusten, so sporočili.

Komentarjev 3
  • Dioklecian 11:44 19.maj 2015.

    Kdor išče ta najde. Karkoli že.

  • h3o 17:39 17.maj 2015.

    dobil jih je, ker je njemu ''nastavljal''

  • Avatar čavez
    čavez 15:23 17.maj 2015.

    To golazen je treba iztrebit.