Slovenija
31980 ogledov

Več let po smrti očeta ji je Furs sporočil, da mora poravnati njegov dolg

Evro Profimedia
FURS je hčerko seznanil z obstojem davčnega dolga po pokojnem očetu več let po njegovi smrti.

Finančna uprava je več let po smrti očeta njegovo hčerko nenadoma z obvestilom pozvala, da poravna zapustnikove zapadle obveznosti (v zgolj 30 dnevnim rokom za plačilo) in se tako izogne izvršbi.

"Pobudnica je bila z obstojem davčnega dolga seznanjena prvič šele več let po pravnomočnosti sklepa o dedovanju, davčni organ pa za takšno ravnanje niti ni izkazal utemeljenega razloga," pojasnjujejo pri Varuhu človekovih pravic. "Zato ravnanje FURS-a nedvomno predstavlja kršitev pravic pobudnice."

V stiski se je obrnila na Varuha

V stiski se je obrnila na Varuha človekovih pravic, potem ko jo je FURS več let po pravnomočnosti sklepa o dedovanju nenadoma z obvestilom pozvala, da poravna dolg po umrlem očetu in se tako izogne izvršbi.

FURS | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Varuh je v okviru obravnave podobnega primera prejel pojasnila FURS-a, da je glavni razlog nerešenih zahtevkov, ki so bili evidentirani pred 15. junijem 2016, da iz odgovora sodišča izhaja, da je zapuščinski postopek še v teku oziroma da FURS podatka o zapuščinskem postopku nima.

Pojasnilo Fursa

"Varuh je glede na navedeno na FURS-u opravil poizvedbo o okoliščinah v navedeni zadevi," so zapisali pri Varuhu. "Iz odgovora davčnega organa ni bilo razbrati utemeljenega razloga, zakaj je bila pobudnica, kot dedinja, o obstoju dolga in dolžnosti njegovega poplačila obveščena šele več let po pravnomočnosti sklepa o dedovanju."

Varuh je v ravnanju davčnega organa ugotovil kršitev pravice do pravnega sredstva (pobudnica ni imela možnosti zavarovati svojih pravic že v času zapuščinskega postopka) in neskladje z načelom dobrega upravljanja ter načelom pravičnosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • srecnii 20:15 15.december 2019.

    Ženska bi poklicala na FURS in vprašala če je zapustnik bil kaj dolžan in to je to. Tud mi vsako leto pokličemo in povprašamo če smo vse obveznosti poravnal, potem gremo dalje --->

  • Avatar Žare Dolenc
    zare 19:46 15.december 2019.

    No, meni so po osmih letih upokojitve poslali izvržbo zaradi neplačanih prispevkov za socialno varnost, vseh 45 let, z benificirano delovno dobo, sem bil zaposlen pri istem delodajalcu in ZPIZ pri izračunu pokojnine ni zaznal nikakršnih nepravilnosti. Potem pa bodi pameten.

  • kapibara1 13:46 15.december 2019.

    Kot je že razložil: Ob dedovanju deduješ VSE: + in - ; sevda če se dedišnini, ki je manjša od dolga, ne odpoveš..