Slovenija
98 ogledov

Več milijonov v Ikeo

Včeraj so bili inovatorji David Pečar (z leve), Valter Švara in Danijel Kozlovič Suzana Kos
Patent. Inovacijo Lame kupila Ikea, tržijo jo tudi v Nemčiji in Veliki Britaniji.

Koper. “Naša inovacija ima velik pomen za Lamo, saj bo naše podjetje tako veliko bolj konkurenčno na evropskem oziroma svetovnem trgu,” pravi Valter Švara, vodja razvoja v dekanskem podjetju. Iznašli so namreč zadevo, ki omogoča, da se vrata omar in podobnega v dnevnih sobah, kopalnicah in povsod drugod zapirajo brez ropota.

Gre za posebne hidravlične vložke, ki bodo vgrajeni v sedanje in prihodnje generacije odmičnih spon (pantov). Ker je ta trg vreden več milijard dolarjev, so možnosti prodaje res velike. Ne, v službi pa nas za iznajdbo niso posebej plačali ... V bistvu dobimo nagrado na patent,” sogovornik smeje odgovarja na naše vprašanje, ali se jim je zaradi inovacije kaj povečala plača.

Kupil švedski velikan

Inovacijo so mednarodno patentirali, nekaj milijonov kosov so že prodali Ikei, tržijo pa jo tudi že na nemškem trgu in v Veliki Britaniji.

Najboljša v regiji

Inovacijo skupine iz dekanske Lame je sicer posebna komisija pri Primorski gospodarski zbornici ocenila kot najboljšo v Obalno-kraški regiji in ji včeraj podelila najvišje priznanje. Najpomembnejši merili, zaradi katerih jim je pripadla najvišja nagrada, pa sta tržnost inovacije, torej prodajljivost na trgu, in njena ekonomičnost (prihranek podjetja in/ali ustvarjanje novih delovnih mest).

Komentarjev 2
  • suzana.kos 15:05 13.september 2011.

    point tega članka je sicer nekaj pozitivnega, le redko je namreč kaj takega najti. veseli me, da nekaterim uspeva tudi v tej krizi!!

  • mirko 12:07 13.september 2011.

    Običajno je v firmah tako, da tisti, ki je dejansko poštudiral zadevo ima od tega zelo malo ali celo nič. Največ pa ima lastnik firme in njegovi predpostavljeni (šefi).