Slovenija
1942 ogledov

Več nepravilnosti pri delovanju upravnih enot

Upravna enota Linhartova Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana
V civilni iniciativi Za pitno vodo opozarjajo na nepravilnosti pri overjanju podpisov na upravnih enotah in krajevnih uradih.

V civilni iniciativi Za pitno vodo, kjer so doslej zbrali nekaj več kot 10.000 podpisov za referendum o zakonu o vodah, opozarjajo na več nepravilnosti v zvezi z možnostjo overjanja podpisov na upravnih enotah in krajevnih uradih. ''Državljani po državi nimajo enake možnosti oddaje podpisa za zaščito vode,'' so danes na novinarski konferenci gibanja Za pitno vodo izpostavili pobudniki referenduma.

V praksi se namreč na upravnih enotah in krajevnih uradih dogaja, da ljudi, ki želijo oddati svoj podpis, odslovijo oz. jim naročijo, naj pridejo drugič. Tako lahko denimo v Kranju in Tržiču na upravni enoti ljudje podpis overijo samo po predhodnem naročanju in samo v delovnem času, ne pa v celem poslovnem času. Mnogi krajevni uradi pa v času, ko so sodeč po informacijah na vladnih spletnih straneh odprti, sploh ne delajo, na primer v Kanalu.

Pobudniki trdijo, da ministrstvo za javno upravo ignorira težave kljub opozorilom. Prav tako jim ljudje iz cele Slovenije sporočajo o teh težavah.

Zaradi epidemije covida-19 je sicer na upravnih enotah za običajne posle potrebno naročanje, a za oddajo podpisa za referendum, ker je to temeljna pravica, to ni potrebno. Upravne enote, ki to počnejo, večinoma ljudi odslovijo z argumentom, da imajo premalo kadra, so še povedali. Po njihovem mnenju gre za sistemski problem.

Za pomoč pri zbiranju podpisov se je po vsej Sloveniji javilo več kot 500 prostovoljcev.

Na upravnih enotah se zbirajo podpisi za dve referendumski pobudi v zvezi z istim zakonom o vodah. Uroš Macerl iz Eko kroga je v zvezi s tem pojasnil, da sta iniciativi Za pitno vodo in gibanje Zdrava družba ubrali različna pristopa - slednji so tako poskusili doseči združitev obeh pobud v en postopek in v zvezi s tem čakajo na odločitev sodišča. A še vedno se lahko podpišeta obe do 24. maja.

dezurni@zurnal24.si

Portorož sporni členi Slovenija Novela zakona o vodi je sprejeta, a podpisi za referendum se že zbirajo vročina Upravljanje voda Slovenija Državni svet zavrnil veto na zakon o vodah

 

Komentarjev 2
  • duc1 18:23 28.april 2021.

    Bando je strah,da bi prišlo do referenduma.

  • Sdspecy 17:44 28.april 2021.

    Narod, nabavte si ze digitalna potedila..