Slovenija
493 ogledov

Državni svet zavrnil veto na zakon o vodah

vročina Saša Despot
Predlog, da državni zbor ponovno odloča o noveli Zakona o vodah, je danes državni svet zavrnil. Proti predlogu odložilnega veta je glasovalo 19 svetnikov. Prisotnih je bilo zgolj 34 državnih svetnikov.

V današnji razpravi so pobudniki veta pozivali zlasti k ponovnemu premisleku in soočenju mnenj med predlagatelji novele in stroko o spornih delih zakona.

Predlog veta je vložila interesna skupina negospodarskih dejavnosti, ki se pridružuje oceni strokovnih združenj in civilne družbe, da novela strokovno ni primerno utemeljena in ne dosega skupnih ciljev celostnega upravljanja voda. Zanje je bil sporen zlasti poseg v 37. člen zakona, v skladu s katerim se na vodnem in priobalnem zemljišču dopušča gradnja enostavnih objektov ter gradnja objektov v javni rabi.

O dogajanju v državnem svetu in podrobnosti o spremembah lahko preberete tudi tukaj:

Bruhalna jama - prihod s kanujem Upravljanje voda Slovenija O zakonu o vodah danes še državni svetniki Portorož sporni členi Slovenija Novela zakona o vodi je sprejeta, a podpisi za referendum se že zbirajo

Minister Andrej Vizjak je v razpravi ponovno zavrnil vse navedene očitke in poudaril, da gre pri razlagi predlaganih sprememb za nerazumevanje in zavajanje, saj da naj bi zakon ožil možnosti gradnje na priobalnih zemljiščih in omogočil boljše upravljanje z vodami.

V državni zbor so sicer danes že prispeli podpisi državljanov pod dvema različnima pobudama za referendum o omenjeni noveli. Gibanje Zdrava družba je svoji zahtevi priložilo 33.670 podpisov, v gibanju Za pitno vodo pa so zbrali več kot 9000 glasov podpore.

V strankah Levica in SD so danes izrazili podporo referendumu o noveli zakona o vodah. Tudi v nadaljnjem postopku so pripravljeni ponuditi civilni družbi svojo terensko infrastrukturo in pomoč pri zbiranju 40.000 podpisov, so navedli v sporočilu za javnost.

cerkniško jezero Slovenija ''Tudi varovalka pregori, če predlog ni dober!"

http://dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Kirka 08:15 07.april 2021.

    Tudi ti, Brut?