Slovenija
51 ogledov

Več otrok, a manj dodatka

(Foto: Mediaspeed) Žurnal24 main
Otroški dodatek. Bralka za štiri otroke na mesec dobi 20 evrov manj kot prej za tri, čeprav se dohodki družine niso povečali. Nenavadno. Brezposelnost očeta prvič upoštevali, drugič ne. Ministrstvo: Tak je zakon.

“Za štiri otroke dobim manj otroškega dodatka kot prej za tri,” pravi mamica štirih otrok Monika Jurgec. Od februarja, ko se ji je rodil zadnji, za vse otroke skupaj prejema slabih 245 evrov dodatka, prej pa je dobivala nekaj manj kot 265 evrov na mesec.

“Naši dohodki so enaki
“Ne moj ne možev status se nista spremenila. Jaz sem na porodniški, mož pa je še vedno prijavljen na zavodu za zaposlovanje kot iskalec zaposlitve. Tudi plača se ni tako spremenila, da bi padli v drug razred,” je nad spremembo začudena Jurgčeva. Kot pravi, ne razume, na podlagi česa zdaj dobivajo manj denarja: “Edina sprememba je, da se je rodil četrti otrok.”

Zakon bodo spremenili

Denar. Družina lahko za štiri otroke pridobi od 117 do 514 evrov otroškega dodatka, odvisno od dohodka, ki ga ima.

Mehčanje. Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki ureja pogoje za dodelitev otroškega dodatka, bo junija nadomestil zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

Po novem zakonu naj bi CSD družini, ki bo vlogo oddala v prvih treh mesecih v letu, že lahko upošteval dohodke iz preteklega in ne šele predpreteklega leta. A le če bo že na začetku leta možno pridobiti potrdila o neto dohodkih družine.

Tretji otrok se je rodil maja 2009, četrti pa februarja letos. Ker je mož novembra 2009 postal brezposeln, so aprila lani, ko se mu je izteklo nadomestilo na zavodu, prosili za novo odmero dodatka, novo vlogo pa so oddali tudi po rojstvu četrtega otroka. “Obakrat so nam upoštevali povsem iste dohodke, to je za leto 2009,” pove Jurgčeva.

Zakonska zmešnjava z leti
To, da je center za socialno delo (CSD) družini pri rojstvu tretjega in četrtega otroka upošteval dohodke iz istega leta, je pravilno, ugotavlja generalna direktorica direktorata za družino na ministrstvu za delo Ana Vodičar.

Kadar eden od staršev izgubi zaposlitev, se namreč njegovi dohodki, ki jih je zaslužil v letu pred obvestilom CSD o spremembi, ne upoštevajo v skupni dohodek družine. “To pomeni, da se za preteklo leto fiktivno brišejo njegovi dohodki, kot da jih ne bi bilo,” zakon razloži Vodičarjeva.

Tako so pri Jurgčevih, ko je bila družina še petčlanska, za leto 2009 upoštevali le mamine dohodke, očetovih pa zaradi brezposelnosti ne, kar je prispevalo k višjemu otroškemu dodatku. Ko je družina ob četrtem naraščaju oddala novo vlogo, pa so na CSD upoštevali dohodke obeh staršev – tudi tiste, ki jih je oče zaslužil leta 2009 (do septembra 2009 je namreč še imel službo).

Res se včasih kdo oglasi, pa mu razložimo: “Veste, gospod, saj se bo naslednje leto to poznalo.” Odvrne nam: “Ja, ampak mi smo danes v škripcih.”
Ana Vodičar, ministrstvo za delo

“Takrat so bili v enakem položaju kot vsi drugi vlagatelji, ki dajo vlogo januarja, februarja ali marca: gleda se celotno stanje družine v predpreteklem letu. To, da je bil gospod lani brez službe, se jim bo upoštevalo naslednje leto, pa čeprav se bo stanje družine morda popravilo,” poudarja Vodičarjeva in dodaja, da kombinacija, ko bi denimo mamine dohodke upoštevali za leto 2009, očetove pa za lani, ko je bil dejansko brez dohodka, ni možna.

A že če bi Jurgčeva namesto februarja (ko se je rodil četrti otrok) vlogo na CSD prinesla 1. aprila, bi se ji upoštevali dohodki iz preteklega in ne predpreteklega leta, potrjuje Vodičarjeva.

“Morda bi bila en mesec brez otroškega dodatka za četrtega otroka, potem pa bi imela višjega. A če nekdo prinese vlogo 15. januarja, mi ne moremo imeti podatkov za preteklo koledarsko leto, ker niti delodajalci še niso sporočili plač,” pristavlja Vodičarjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.