Slovenija
19 ogledov

Več pijače v krajšem času

Danes in jutri se bodo udeleženci srečanja Club Health pogovarjali o bolj zdravi Žurnal24 main
Mladi. Okolje, kjer se zabavajo, bi moralo biti varnejše in bolj zdravo, meni Košir.

“Mladi danes v krajšem času bistveno več popijejo kot včasih,” ugotavlja Matej Košir, direktor Inštituta za raziskave in razvoj Utrip. Tudi zato v sklopu projekta Club Health danes in jutri pripravljajo srečanje, na katerem bodo govorili o bolj zdravi in varnejši zabavi mladih v nočnem času.

Tvegano obnašanje
Cilj. Inštitut Utrip obstaja od leta 2006, njihov glavni cilj pa je razvoj programov in projektov s področja preprečevanja tveganega obnašanja mladih in drugih rizičnih skupin.

Klasičnega nasilja malo
Na inštitutu ugotavljajo tudi, da mladi vse pogosteje jemljejo kokain, pri nasilju pa se Slovenija razlikuje od drugih držav. “Klasičnega nasilja med mladimi v nočnih lokalih pri nas ni toliko, imamo pa specifične ekstreme, kot so Lipa, Global, Roxly in Million Club,” pravi Košir.

Mladi na ulici
Po njegovem mnenju bi morali okolje, kjer se mladi zabavajo, začeti spreminjati v varnejše in bolj zdravo. “Namesto tega so mlade iz tega okolja izgnali in jih dobesedno prepustili ulici,” je dejal o ukrepu, zaradi katerega morajo mlajši od 16 let po polnoči nekatere nočne lokale zapustiti. “Na ulici so brez nadzora, nihče ne vidi, ali je kaj narobe, nihče ne more pomagati,” razlaga.

Utrip je sodeloval tudi pri predlogih ministrstvu za notranje zadeve glede varovanja nočnih klubov. Med njimi sta omejitve pri zaposlovanju varnostnikov (nekriminalna preteklost, primerno psihofizično stanje in izobrazba) ter licenciranje varnostnih služb in varnostnikov. To pomeni, da bi imeli licenco posebej za nočne lokale.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.